De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  AEX stevent af op herstel
   
 

AMSTERDAM - Het fors hogere slot van Wall Street op woensdag bezorgde de AEX gisteren een vliegende start. Al na enkele minuten handelen gaf het koersenbord een stijging aan van bijna 5%. De belangrijkste graadmeter van de Amsterdamse beurs sloot 5,6% hoger op 336,13. De Midkap liet een bescheiden winst van 0,7% aantekenen op 368,11.

De opsteker van Wall Street werd enigszins getemperd door twijfels rond de boeken van mediagigant AOL Time Warner. De Amerikaanse beurswaakhond SEC is daarom het zoveelste onderzoek begonnen naar de boekhoudkundige praktijken van een onderneming. Een mogelijke AOL-fraude betekent weer een deuk in het vertrouwen van beleggers in gepresenteerde bedrijfsresultaten.

Een verse deuk was er gisteren ook in het vertrouwen dat Amsterdamse optiehandelaren (nog) in beursorganisatie Euronext hebben. Dat bleek gisteren tot een dieptepunt gedaald toen een technische storing de optiehandel ruim een uur plat legde, de handel in aandelen lag iets minder lang stil. "Dit is nu al de vierde storing in twee weken en we zijn het helemaal zat", vertolkte een optiehandelaar gisteren 'de frustratie van collega's'. "Het kost óns geld, en het kost de belegger geld als hij niet kan handelen."

De handelaren wijten de storingen aan de nieuwe beeldschermhandel, waarop al enige optiefondsen worden verhandeld. Dat zou zoveel capaciteit kosten dat het optiehandelssysteem regelmatig overvoerd wordt. "Enige tijd geleden hebben we hier zelfs een uur gestaakt, maar er gebeurt niets. En je kunt ook geen schadeclaim tegen Euronext indienen."

De beurs zegt de storingen te betreuren. "Dit is echt heel vervelend. We doen er alles aan om dit te voorkomen", stelt woordvoerster Alice Jentink. Euronext is wel degelijk gevoelig voor het imago richting beleggers.

Het Damrak kreeg gisteren niet alleen een storing maar ook veel bedrijfsnieuws te verwerken. En dat was alleszins positief. Voorbeurs kwamen chemiebedrijf DSM en luchtvaartmaatschappij KLM met opbeurende cijfers.

DSM zag de operationele winst met 12% stijgen naar €102 miljoen. De nettowinst bereikte €119 miljoen, exclusief een boekwinst van €840 miljoen (de verkoop van de petrochemische divisie). Het concern verwacht dat de operationele resultaten dit jaar verder zullen aantrekken. DSM steeg 3,8% op €41,50.

Verder ging het vooral de financiële waarden voor de wind. Ze maakten gisteren eerdere verliezen deels goed. Zo steeg bankverzekeraar ING maar liefst 15% op €19,66. Ook Aegon herstelde zich van de forse afwaardering in de laatste dagen. De verzekeraar eindigde op een koers van €12,71. Dat was 14,9% hoger. Fortis herstelde 10,1% op €15,20, ABN Amro krabbelde 8,7% op naar €14,36.

Ahold (+14,6% op €16,65) profiteerde van het herstel op Wall Street, en ook KPN zat in de lift met een plus van 8,5% op €4,61.

KPN-aandeelhouders zien een concurrent vertrekken uit Duitsland. Het Spaanse Telefónica heeft aangekondigd de Duitse mobiele activiteiten te staken. KPN-dochter E-Plus verliest daarmee een concurrent. "Nadelig is echter dat E-Plus met de Spanjaarden gezamenlijk een umts-netwerk in Duitsland zou bouwen. De lasten daarvan komen nu geheel voor rekening van KPN", zo schrijft Effectenbank Stroeve in een analyse. Een deel van de €500 miljoen aan kostenbesparingen maakt KPN echter goed, omdat ook de kosten voor de uitrol van het netwerk nu kleiner worden. De bank heeft beide telecombedrijven overigens op de kooplijst staan.

Sterkste daler in de AEX was gisteren ASML (15,4% lager op €11). Philips stond eveneens in het rood met een koersdip van 4,7% op €20,50. En ook handelshuis Hagemeyer verraste met een forse daling, maar wist het verlies wel te beperken tot 4,9% op €9,80. Een Stroeve-analist verklaarde het verlies met de lagere beoordeling door Deutsche Bank en met tegenvallende cijfers over de verkopen van duurzame goederen in de VS. "Hagemeyer is afhankelijk van de bedrijven die deze goederen produceren."

In de Midkap behoorde KLM tot de sterke stijgers: 6,6% op €10,74. Laurus (+8,8% op €0,87) en Draka Holding (+12,8% op €18,95) stalen echter de show. KLM dankte de koerswinst aan goede kwartaalcijfers.

Besi kon gisteren niet imponeren. Het chipfonds meldde weliswaar een minder groot kwartaalverlies, maar daalde op de beurs toch met 12,1% naar €4,66. Ispat verging het beter. Het Indiase staalconcern zette een verlies om in een kwartaalwinst van $11 miljoen. Het aandeel steeg op de lokale markt met 17% op €2,75. UPC ten slotte wil zijn schuld omzetten in aandelen. Dat leidt tot een giga-verwatering. Het aandeel 'knalde' desondanks omhoog met 40% naar €0,14.

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.