De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  DSM verrast met beter dan
verwachte kwartaalcijfers

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Na een reeks winstwaarschuwingen de afgelopen dagen verraste chemieconcern DSM gisteren met betere kwartaalcijfers dan verwacht. De 'witte raaf' van de industrie ziet geen reden tot somberheid, want financieel directeur Henk van Dalen sprak de verwachting uit dat het bedrijfsresultaat over het hele jaar 'substantieel' hoger uit zal vallen dan in 2001. "Daarmee bedoel ik tenminste 10%, maar het zou ook een paar procentjes meer kunnen zijn", aldus Van Dalen.

DSM heeft een veelbewogen tweede kwartaal achter de rug. Zo werd de verkoop van de petrochemische activiteiten aan het Saoedische Sabic afgerond. Maar liefst 2300 werknemers gingen over naar de nieuwe werkgever. "De hele operatie is gelukkig zonder slag of stoot verlopen", aldus Van Dalen.

Ook financieel is de deal afgerond. In eerste instantie was afgesproken dat de overnamesom van €2,250 miljard in twee termijnen zou worden voldaan. De helft van het bedrag is betaald bij afronding van de overeenkomst, en de andere helft zou DSM in 2006 ontvangen. Maar DSM heeft de vordering van de tweede tranche aan banken verkocht, waardoor het nu in totaal €2 miljard ontvangen heeft. De nettowinst over het tweede kwartaal kwam door de transactie met de banken uit op €959 miljoen.

Door de verkoop heeft DSM de schuldpositie kunnen wegwerken en om kunnen zetten in een positief saldo van ruim €1 miljard. Dat bedrag zal DSM aanwenden voor acquisities. "Achter de schermen wordt daar druk aan gewerkt", aldus Van Dalen, die er verder niets meer over kwijt wilde. "Als er een overeenkomst is gesloten, hoort u het wel." In mei gingen nog geruchten dat het concern interesse zou hebben in onderdelen van het Zwitserse Roche.

DSM streeft naar een omzet van €10 miljard in 2005. Geplande overnames moeten daar zo'n €2 tot €3 miljard aan gaan bijdragen. Over het tweede kwartaal boekte DSM een winst van €120 miljoen, dat is 13% meer dan dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat van de doorlopende activiteiten, dus exclusief de petrochemische tak, kwam uit op €102 miljoen, 12% meer dan een jaar eerder.

De omzet uit de doorlopende activiteiten kwam uit op €1,428 miljard, een daling van 2% ten opzichte van het tweede kwartaal in 2001. De totale concernomzet viel 5% lager uit op €1,986 miljard. De goede kwartaalcijfers waren ook voor DSM een verrassing. "Zeker in aanmerking genomen dat het ondernemingsklimaat verre van ideaal is. De cijfers liggen aan de bovenkant van onze eigen verwachting", stelde een tevreden Van Dalen.

De divisie Life Science Products (LSP), die zich richt op de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie, boekte een bedrijfsresultaat van €94 miljoen, een stijging van 1%. Aspartaam, in de wandelgangen ook wel 'zoetjes' genoemd, had last van prijs- en margedruk. Farmaceut DSM Pharmaceuticals (voorheen Catalytica) krabbelt daarentegen weer op, nadat het vorig jaar last kreeg met de Amerikaanse medicijntoezichthouder FDA over de steriliteit bij de productie.

Het resultaat van de divisie Performance Materials (hoogwaardige kunststoffen) werd zwaar naar beneden getrokken door de slechte prestatie van Desotech. "Dit onderdeel maakt coatings voor glasvezelkabels en deze markt is ingestort", verklaart Van Dalen. Een activiteit die wel sterk groeide, was de productie van de supersterke vezel Dyneema. De toepassingen zijn legio; er worden kogelwerende vesten van gemaakt, maar ook ankerkabels voor de off-shore industrie. En sinds 11 september is er veel vraag naar het product om er cockpitdeuren van vliegtuigen mee te versterken. DSM heeft de productiecapaciteit al met 60% uitgebreid, en er liggen meer productie-eenheden op de tekentafel.

De divisie Industrial Chemicals zette de beste prestatie neer. Het prijsniveau daalde, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door sterk gegroeide volumes. Ook de verlaging van de kosten droeg bij aan het goede resultaat.

Ondanks de positieve verwachting voor het gehele jaar, ziet Van Dalen nog weinig verbetering optreden in de economie. "De financiële markten zijn onrustig en het consumentenvertrouwen daalt. Voor je het weet, tast dat ook de economische groei aan. Ik verwacht dat het een moeilijke markt zal blijven."

Bovendien is ook DSM gevoelig voor de zwakke dollarkoers. Volgens Van Dalen heeft een 1% stijging of daling van de koers, een effect van enkele miljoenen euro's op het bedrijfsresultaat. Hoe DSM dan toch de verwachting gaat waarmaken? "Sinds de verkoop van de cyclische petrochemie is DSM gewoon een stuk stabieler."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.