De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Papon wint zaak
in Europees Hof

   
 

STRAATSBURG - Het Europese Hof voor de Mensenrechten heeft Frankrijk gisteren opgedragen om de 91-jarige ex-minister Maurice Papon in staat te stellen beroep aan te tekenen tegen zijn veroordeling in 1998 wegens misdaden tegen de menselijkheid. Papon zit een straf van tien jaar uit wegens zijn betrokkenheid bij de deportatie van 1560 joden in de Tweede Wereldoorlog, toen hij politiechef was in Vichy-Frankrijk.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Papon. (Foto: AP)
Frankrijk heeft Papon volgens het hof een eerlijke rechtsgang ontnomen door hem in 1999 te verbieden in beroep te gaan tegen zijn vonnis. Als compensatie voor de kosten die het aanhangig maken van de zaak in Straatsburg met zich meebracht moet Papon ruim 29.000 euro krijgen, oordeelde het hof.

Hoewel het oordeel van het Europese Hof voornamelijk symbolisch van aard is, legt het de advocaten van Papon wel nieuwe wapens in handen om hem uit zijn cel in de Santé-gevangenis in Parijs te krijgen.

De overwinning voor Papon komt een dag nadat een Parijse rechtbank negatief had geantwoord op het verzoek tot invrijheidstelling van de hoogbejaarde man. Zijn advocaten menen dat zijn opsluiting wreed en inhumaan is, gezien zijn leeftijd en zwakke gezondheid.

Maar de Franse president Jacques Chirac heeft in het verleden alle verzoeken voor vervroegde vrijlating van Papon wegens gezondheidsredenen afgewezen. De ex-collaborateur heeft een geschiedenis van hartproblemen. Normaliter zou hij pas over twee jaar in aanmerking komen voor vervroegde vrijlating.

"Ons doel is nu een nieuwe rechtszaak om zijn veroordeling ongedaan te maken", aldus Papons advocaat Francis Vuillemin. "We hebben wel de tijd tegen, want Papon is een oude man. Toch beginnen we weer van voren af aan." Volgens Vuillemin heeft Papon destijds geen kans op een eerlijk proces gehad vanwege de 'excessieve media-aandacht'.

Franse rechters meenden in 1999 echter dat Papon zijn recht op een beroep had verspeeld door kort na zijn veroordeling naar Zwitserland te vluchten, waar hij vervolgens weer werd opgepakt. Parijs kan tegen de bepaling van gisteren ook weer bij hetzelfde Europese Hof in beroep gaan.

De kwestie Papon ligt zeer gevoelig bij de 750.000 Franse joden. Zij reageerden vorig jaar woedend toen onder meer twee voormalige Franse premiers middels een petitie opriepen tot invrijheidstelling van de ex-nazi.

(AP/Reuters)




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.