De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Tribunaal bezorgd over Milosevic

door Joost Ruempol

   
 

door Joost Ruempol DEN HAAG - Volgens artsen van de Verenigde Naties loopt de ex-president van Joegoslavië, Slobodan Milosevic (60), een ernstig risico om een hartaanval te krijgen. In zijn proces voor het Haagse Joegoslavië-Tribunaal zou hij om die reden dan ook extra voorbereidingstijd moeten krijgen.

Voorzittend rechter Richard May vond gisteren op de laatste procesdag voor het zomerreces dat de werklast van Milosevic moet worden verlicht. May wil dat Milosevic verder onderzocht wordt. "Medische behandeling door een cardioloog is dringend aan te bevelen. De verdachte moet zo'n behandeling krijgen en onder controle worden gesteld", aldus de Britse rechter.

De Jamaicaanse rechter Patrick Robinson ging zelfs een stapje verder. Hij stelde voor dat Milosevic een assistent krijgt die hem helpt bij de kruisverhoren. De verdachte wil daar niets van weten en verhoort getuigen soms urenlang in het proces waar hij terechtstaat voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Ook werkt hij in de weekenden om zijn zaak voor te bereiden.

Woedend

Milosevic, die hulp van advocaten pertinent weigert, reageerde woedend op de voorstellen van de rechters. Hij zou nooit gevraagd hebben om medische hulp "zelfs niet toen ik hoge koorts had". Wel krijgt Milosevic, zelf jurist, buiten de rechtszaal hulp van twee Joegoslavische advocaten.

De afgelopen week werd het proces stilgelegd omdat Milosevic last had van hoge bloeddruk. Eerder liep de rechtszaak een maand vertraging op door griep en koortsaanvallen. De komende vier weken ligt het proces stil vanwege het zomerreces.

De rechters legden de aanklagers een deadline op dat zij op 13 september het presenteren van het Kosovo-gedeelte van het proces moeten beëindigen. Dan krijgt Milosevic nog eens twee weken vrij, die tot nu toe niet waren gepland.

Volgens de aanklagers hebben Servische troepen onder Milosevic' commando honderden etnische Albanezen vermoord in de Servische provincie en nog eens 800.000 anderen gedeporteerd.

Op 30 september houden de aanklagers hun openingspleidooi over misdaden in Kroatië en Bosnië. In totaal 177 getuigen moeten dan Milosevic in verband brengen met onder andere het bloedbad in Srebrenica in juli 1995. Hierbij werden meer dan 7000 moslimmannen vermoord.

Milosevic noemde het onmogelijk voor hem om 90.000 pagina's tekst te lezen, meer dan 500 video-opnames te bekijken en dan nog alle getuigen van de aanklagers te verhoren. Hij vervloekte de rechters omdat ze de aanklagers toestaan "een ongelimiteerde hoeveelheid leugens en verzinsels" te presenteren.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.