De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Excuses Pjongjang

Van onze correspondent

   
 

PEKING - Na weken van harde verwijten en spanningen heeft Noord-Korea zich gisteren bij Zuid-Korea verontschuldigd voor het conflict vorige maand, waarbij vijf Zuid-Koreaanse matrozen omkwamen in het omstreden grensgebied van de Gele Zee.

De boodschap bereikte Seoel via een speciale telefoon die opgesteld staat in Panmunjom in de zwaarbewaakte gedemilitariseerde zone. Op die plek werd de wapenstilstand getekend tussen de beide landen na de Koreaanse oorlog (1950- 1953). Technisch gezien zijn de twee landen nog steeds met elkaar in oorlog omdat een vredesakkoord tot dusver nog niet is bereikt.

Eind juni raakten Noord-Koreaanse en Zuid-Koreaanse marineschepen slaags langs een zeegrens die in 1953 werd opgesteld, maar door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il in 1999 ongeldig werd verklaard. Vijf Zuid-Koreaanse matrozen gingen onder met hun vaartuig. Ook zo'n dertig Noord-Koreanen zouden zijn omgekomen of gewond geraakt, maar officiële mededelingen zijn daarover niet gedaan.

Kim Ryong-song, de Noord-Koreaanse minister die gisteren de spijtbetuiging deed, stelde ook voor begin augustus de dialoog te hervatten over gezamenlijke projecten tussen de beide landen. Indien succesvol, zullen de gesprekken gevolgd worden door overleg tussen bewindslieden in Seoel, aldus Kim. "Omdat wij spijt hebben van het recente zee-incident, menen wij dat beide partijen gezamenlijke inspanningen moeten doen om ervoor te zorgen dat zulke incidenten niet nog eens voorkomen", liet Kim weten.

Tijdens de historische ontmoeting in 2000 tussen de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung en Kim Jong-il, werd afgesproken de afgebroken treinrails en wegen van het gescheiden schiereiland te herstellen. Ook werden plannen gemaakt voor de hereniging van gescheiden families. Maar nadat een aantal familiereünies hadden plaatsgevonden, stopte Pjongjang plotseling de gesprekken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.