De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Richtlaser van JSF
gevaarlijk voor ogen

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM/WASHINGTON - De Amerikaanse militaire industrie is bezig met het ontwikkelen van een laser voor de nieuwe Joint Strike Fighter die krachtig genoeg is om, onbedoeld, het menselijk oog ernstig te beschadigen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Joint Strike Fighter (Foto: ANP)
Dat kan volgens experts zelfs gebeuren als mensen ver verwijderd zijn van het doel waarop de straaljagerpiloot zijn laser richt.

Lockheed Nartin en Raytheon zijn bezig met het ontwikkelen van een 100-kilowatt infraroodlaser die sterker is dan welke laser die ooit in een oorlog is gebruikt, zo meldt het weekblad New Scientist. De laserapparatuur wordt gebruikt om de wapensystemen van het toestel te richten op militaire doelen.

Wanneer een laserstraal met dit vermogen vanuit de lucht een object op de grond raakt, wordt de energie ervan in alle richtingen weggestraald, waarbij alle mensen in de nabije omtrek verblind raken.

Al in 1999 waarschuwde G. Hengst van het onderzoekslaboratorium van de Amerikaanse luchtmacht voor de gevaren van deze hoogvermogenlasers. "De teruggestraalde energie zal zich verspreiden over grote delen van de bebouwing en de ruimten er omheen", aldus Hengst.

Het gevaar voor de mens, veroorzaakt door krachtige lasers, is het gegeven dat het menselijk oog de zwakste schakel is bij het gebruik van deze stralenbundel. Een klein straaltje laserlicht, zelfs als het heel zwak is, kan al zorgen voor onherstelbare schade aan het netvlies. Reden ook voor de ophef die in ons land werd gemaakt over jongeren die elkaar voor de lol beschenen met laserpennen.

Een woordvoerder van Lockheed erkent de gevaren van het JSF-lasersysteem.

"Zoals met alle wapens het geval is, bestaat ook hier de mogelijkheid dat dit wapen bijkomende en niet bedoelde schade oplevert", aldus Tom Burris in de New Scientist. Maar volgens hem is oogschade dan ook het enige schadelijke neveneffect van de hoogvermogenlaser. De kans dat een conventioneel wapen schade aanricht doordat het zijn doel mist is volgens hem groter dan de kans op oogschade door de door Lockheed ontwikkelde laser.

De Geneefse Conventie stelt in haar protocol, waar het gaat om het gebruik van verblindende laserwapens, dat het verboden is om wapens te gebruiken die specifiek zijn ontwikkeld om mensen te verblinden of optische apparatuur (verrekijkers) te storen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.