De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Transportwereld dupe
van diefstal zijschotten

   
 

door Liesbeth Oelen RAALTE - Transportbedrijven in Oost-Nederland worden geteisterd door dieven die er vandoor gaan met de 80 centimeter hoge aluminium zijkanten van vrachtwagenopleggers.

Het gaat daarbij vooral om open trailers die onder meer worden gebruikt voor het vervoer van stenen. ,,Om een beeld te krijgen of er een bepaald patroon in zit hebben we al onze leden opgeroepen om de diefstallen van de aluminium schotten bij ons te melden.Inmiddels hebben we al twintig aangiftes binnen. We hebben de aangiftes doorgestuurd naar de KLPD met het verzoek om eens een analyse te maken. Misschien zit er wel een bende achter die zich gespecialiseerd heeft in het stelen van zijschotten", zegt woordvoerster Clarisse Buma van werkgeversorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) waar 7000 transportondernemers bij zijn aangesloten.

Opvallend is volgens haar dat de aangiftes vooral uit het oosten van het land afkomstig zijn. Of dat met de beveiliging van bedrijventerreinen te maken heeft is moeilijk te zeggen.

"Je kunt dit soort diefstallen voorkomen door je truck op beveiligde parkeerplaatsen of bewaakte bedrijfsterreinen achter te laten. Een vrachtwagen ergens aan de kant van de weg parkeren is niet aan te raden. Nu snappen we best dat niet iedereen de mogelijkheid heeft om de oplegger veilig weg te zetten, maar het helpt dit soort diefstallen wel voorkomen", aldus Buma.

Wat de dieven met de ruim anderhalve meter aluminium platen doen is niet duidelijk. ,,Misschien smelten ze het om en kunnen ze er op die manier nog wat geld voor vangen", veronderstelt Buma.

Duur grapje

Trailerbouwer Pacton in Ommen kan over de diefstallen meepraten. ,,Vorig jaar nog hadden we opleggers van klanten op ons terrein staan. In totaal zo'n vijftig zijborden van aluminium werden gestolen. Dat is een duur grapje. Een zijpaneel kost zo'n

275 euro en een achterpaneel we 500 euro", aldus de Pacton-woordvoerder.

Volgens hem zijn de zijpanelen er vrij makkelijk af te halen.

,,Bij het lossen van stenen is het soms noodzakelijk om ze te verwijderen of naar beneden te klappen. En als je ze niet nodig hebt, haal je ze er ook af. Hoe zwaar die dingen zijn? Gemiddeld zo'n

50 kilo. Je moet dus wel wat spierballen hebben om ze mee te nemen en ook passen

ze niet zomaar in de kofferbak van een auto."

Raalte

Begin deze week was het raak bij een onderneming aan de Heesweg in Raalte. In totaal vier vrachtwagens waaronder een dieplader werden grotendeels gestript. In totaal gingen de dieven ervan door met 39 zijkanten en 3 achterborden. De schade komt neer op ruim 12.000 euro.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.