De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Cameratoezicht
Van der G. mag

   
 

AMSTERDAM - De camera's in de cel van Volkert van der G. blijven hangen. Zijn advocaten hadden daar bezwaar tegen aangetekend bij het Amsterdamse huis van bewaring Demersluis waar hij vastzit. Het bezwaar is door een commissie van toezicht afgewezen. De verdachte van de moord op Pim Fortuyn zet zijn hongerstaking door, zeggen zijn advocaten.

Eerder al hadden zowel de Commissie als de Raad voor Strafrechtstoepassing geoordeeld dat de voortdurende observatie met camera's onrechtmatig was. Volgens de bestaande regeling was permanent cameratoezicht alleen toegestaan als er een direct gevaar voor zelfmoord is.

Toenmalig minister Korthals van Justitie zorgde er met een speciale maatregel van bestuur eerder al voor dat het cameratoezicht gehandhaafd kon blijven. Deze noodmaatregel maakt permanente observatie voortaan ook mogelijk in gevallen dat door ontsnapping of zelfmoord van de verdachte grote maatschappelijke onrust dreigt.

Er hoeven dan geen aanwijzingen meer te zijn dat de verdachte ook daadwerkelijk suïcidaal is.

De directie van het huis van bewaring heeft niet onredelijk gehandeld door gebruik te maken van deze nieuwe regeling om het cameratoezicht te verlengen, vindt de Commissie van toezicht. In haar oordeel heeft ze mee laten wegen dat de gewone camera's inmiddels vervangen zijn door infraroodapparatuur. Hierdoor kan 's nachts het licht uit in de cel.

De advocaten van Van der G. gaan tegen de uitspraak in beroep bij de Raad voor Strafrechtstoepassing. Een uitspraak van dit college kan enkele maanden op zich laten wachten.

Uit protest tegen de camera's in zijn cel weigert Van der G. sinds twee weken te eten. Volgens zijn advocaten gaat het met Van der G. naar omstandigheden goed. "Hij zet zijn hongerstaking door", aldus de raadslieden. De Harderwijker heeft inmiddels een vertrouwensarts.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.