De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 26 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Briljante topman op
VWS toch gedumpt

Van onze parlementaire redactie

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
LPF-minister Bomhoff ...uitbrander... (Foto: WFA GERHARD VAN ROON)
DEN HAAG - LPF-minister Bomhoff (Volksgezondheid) heeft gisteren in de ministerraad een uitbrander gekregen voor zijn mislukte poging een hoge ambtenaar te ontslaan. Toch krijgt hij zijn zin: topambtenaar Peter van Lieshout wordt weliswaar niet ontslagen, maar zal spoedig het ministerie verlaten. Bronnen rond het kabinet melden dat hem een topfunctie wordt aangeboden op het ministerie van Sociale Zaken.

Premier Balkenende is ernstig in verlegenheid gebracht door de affaire. Bomhoff is gisteren tijdens het kabinetsberaad in de Trêveszaal te verstaan gegeven dat zijn actie niet op prijs wordt gesteld en dat het er één was van "eens maar nooit meer".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Van Lieshout ...overplaatsing... (Foto: WFA RIANNE DEN BALVERT)
In de ministerraad bestaat grote waardering voor Van Lieshout, een op en top PvdA-man die door velen wordt omschreven als een "briljant ambtenaar". Van Lieshout zou op Sociale Zaken aan de slag kunnen als project-directeur-generaal die zich speciaal gaat bezighouden met de relatie tussen gezondheidszorg en sociale zekerheid. Hij beraadt zich nog over deze overstap.

Regels

De Rijksvoorlichtingsdienst liet gisteren weten dat er "op geen enkele wijze sprake is geweest van een voorgenomen ontslag". Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) had dat echter woensdag wel zo begrepen van Bomhoff, die kennelijk nog niet bekend was met de regels die gelden voor topambtenaren. De Algemene Bestuursdienst, die valt onder Remkes, besluit over het ontslag dan wel de overplaatsing van hoge ambtenaren.

Voor Bomhoff stond voor zijn aantreden al vast dat hij niet met Van Lieshout zou gaan samenwerken. Ingewijden melden dat 'de hele persoon Van Lieshout' de econoom tegenstond en dat het niet alleen de kritiek van de directeur-generaal op de zorgparagraaf in het regeerakkoord was die Bomhoff tot zijn daad bracht.

Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) liet gisteren in de ministerraad zijn aanvankelijke bezwaren tegen overplaatsing varen, omdat door de actie van Bomhoff een vertrouwensbreuk is gecreëerd waardoor verdere samenwerking onmogelijk is geworden.

Balkenende

De VVD'er heeft echter wel voor eens en altijd duidelijk gemaakt dat LPF-ministers niet zomaar op eigen houtje de bezem door hun ministeries kunnen gaan halen. Ook de uitspraken van LPF-leider Herben dat er nog meer ambtenaren zullen volgen op andere ministeries is bij premier Balkenende in het verkeerde keelgat geschoten. Balkenende gaf gisteren niet thuis toen Herben hem zijn nieuwe kandidaat voor het staatssecretariaat Emancipatie en Familiezaken wilde presenteren. Balkende liet via een ambtenaar weten dat hij het te druk had.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 26 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.