De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Oprichter Multi staat in
voor emissie Amstelland

door Richard Crommert

   
 

GOUDA - Desnoods koopt-ie de stukken zelf. Topman Ton van Dam van projectontwikkelaar Multi Vastgoed is vastbesloten de overname van zijn bedrijf door branchegenoot Amstelland te laten slagen. Amstelland wil dit financieren door de uitgifte van 31,7 miljoen nieuwe aandelen, waarvan 11 miljoen via een publieke emissie. De Amstelland-beleggers geven daarvoor vandaag waarschijnlijk hun zegen, maar het beursklimaat laat de emissie wellicht mislukken. Van Dam trekt dan zelf zijn portemonnee.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
TON VAN DAM ... zelf portemonnee trekken ...
Van Dam zit er niet mee als de emissie niet slaagt. "Dan koop ik gewoon bij", aldus de directeur die voor zijn belang in Multi Vastgoed sowieso al voor een deel in nieuwe aandelen Amstelland krijgt uitbetaald. "Amstelland krijgt Multi Vastgoed voor €310 miljoen. Dat is een habbekrats. In de onderhandelingen heb ik nog dwars gelegen en een hogere prijs bedongen. Dus als de emissie mislukt, meld ik me als eerste aan. Multi Vastgoed heeft in zijn hele bestaan nog niet één jaar met verlies gedraaid. En het mag dan nu even wat minder gaan. In 2003 of 2004 komt het weer helemaal goed."

Verwacht wordt dat Van Dam al in ieder geval een belang in Amstelland krijgt van 12 tot 14%. Als gevolg van de overname door Amstelland neemt hij vanmiddag afscheid als directeur. Hij krijgt op de achtergrond een rol als commissaris.

De weg naar Amstelland was er niet eentje zonder hobbels. De overnamegesprekken hebben maar liefst vier maanden geduurd. Eerder voerde de top van Multi Vastgoed al gesprekken met buitenlandse partijen. Die liepen op niets uit. "De hele markt wordt Europeser. Dan is het verstandig aansluiting te zoeken bij een krachtige partij", aldus Van Dam.

In de constructies met buitenlandse overnemers zou Multi een filiaal worden van een internationaal concern. "Daarin zouden we niemand als bestuurder mogen leveren. Daar konden we niet mee akkoord gaan." Nu krijgt medeoprichter Hans van Veggel een positie als medebestuursvoorzitter van Amstelland.

Toch is de keuze om Multi Vastgoed bij Amstelland onder te brengen een vreemde. De culturen verschillen nogal. Het Goudse bedrijf is een tent met elan. Dat ontbreekt bij Amstelland. "Daar kunnen ze wel wat meer spirit gebruiken. Wij kunnen wellicht wat opsteken van hun serieuzere atmosfeer", zegt de Multi Vastgoed-oprichter. Het bundelen van twee elkaar vreemde culturen zal niet het enige punt zijn, waarover de aandeelhoudersvergadering vandaag een toelichting wenst. Amstelland zal risicovoller worden, cyclischer door de sterkere aanwezigheid in de zakelijke vastgoedmarkt. Ten tweede zet Amstelland voor het eerst voet op buitenlandse bodem. De projectontwikkelaar is tot nu toe alleen actief in Nederland. Dat kan extra risico's inhouden. Van Dam weerlegt die kritiek. "Wij zijn al zo'n twaalf jaar actief in het buitenland. Daar dekken we altijd alle risico's af. Met als gevolg dat de buitenlandse activiteiten tot de meest winstgevende van het bedrijf behoorden."

Maar beleggers kunnen met die sussende woorden nog niet rustig achterover leunen, zo vinden analisten. Zij wijzen er op dat Amstelland tot nu toe werd gezien als een overnamekandidaat. Dat zorgde ervoor dat er een soort overnamepremie in de beurskoers verdisconteerd zat. "Die zal verdwijnen nu het bedrijf zelf als overnemer optreedt", zo menen analisten. "Een lagere koers-winstverhouding kan het gevolg zijn."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.