D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL

Volleyballers ontsnappen

Van onze volleybalmedewerker

GRONINGEN - De nationale volleybalploeg is tijdens de zevende wedstrijd van de World League aan een pijnlijke nederlaag ontsnapt. Oranje dreigde op eigen bodem na een 2-0 voorsprong in sets van Duitsland te verliezen, maar bleef op het beslissende moment overeind: 3-2 (25-27, 25-19, 22-25, 23-25, 15-12). Deze overwinning betekent dat het team van bondscoach Bert Goedkoop nog steeds een behoorlijk kans maakt op deelname aan de finale van deze lucratieve landencompetitie.

Duitsland speelde in de openingsset aanvankelijk fris en vrijuit. En de Nederlandse ploeg worstelde, net als vorige week tegen Rusland, met een haperende middenaanval en een te zwakke service. Maar bij 19-24 gebeurde er iets dat in het tijdperk van het rally-pointsysteem maar hoogst zelden voorkomt. Met invaller Dirk-Jan van Gendt aan service scoorde Oranje een serie punten waardoor de schijnbaar hopeloze achterstand werd ingelopen.

Duitsland maakte plotseling de domste fouten en Reinder Nummerdor kon met een prachtig éénmansblok een setpoint onschadelijk maken. Ook Richard Schuil zorgde in die beslissende fase van de eerste set voor enkele belangrijke punten (27-25).

In tweede serie heerste de thuisploeg vanaf het eerste punt en kon het in beperkte mate opgekomen publiek constateren dat ook Guido Görtzen in vorm begon te komen (25-19). Maar na het machtsvertoon bleek eens te meer dat het huidige Oranje te veel afhankelijk is van de soms fabelachtige Schuil. Duitsland moest de wisselvallige thuisploeg de derde set inleveren (22-25). Bij de ontknoping van de vierde set speelde de scheidsrechter een hoofdrol. Een Duitse aanval eindigde op 23-24 buiten de lijnen en ook de lijnrechter gaf dit aan. Maar de hoofdscheidsrechter gaf tot ieders verbazing dit punt aan Duitsland. Dit betekende het einde van de vierde set en de opmaat voor een spannende barrage. Daarin ging het tot 12-12 gelijk op.Vervolgens toonde de thuisploeg tot ieders opluchting eindelijk haar klasse.

Vanavond staan Nederland en Duitsland in de Groningse Martinihal wederom tegenover elkaar.