De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  VEB mobiliseert boze
beleggers KPNQwest

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) roept gedupeerde beleggers in aandelen KPNQwest, Landis en LCI op zich te melden in Den Haag (bij de VEB). De belangenorganisatie hoopt zo de krachten te bundelen voor eventuele juridische stappen. KPNQwest, Landis en LCI hebben zich volgens de VEB onjuist en te positief uitgelaten over de gang van zaken bij de drie ondernemingen. Dat heeft aandeelhouders sinds 1 januari van dit jaar bijna €5,0 miljard aan koersverlies gekost, stelt de beleggersvereniging.

De VEB verwijt KPNQwest veel te lang te hebben vastgehouden aan een omzet- en winstverwachting van respectievelijk €1,3 tot 1,4 miljard en €170 tot 200 miljoen (voor belasting, rente en afschrijving) in 2002. "Het bedrijf heeft zich gepresenteerd als de witte raaf van de sector", aldus de VEB, "vanwege de goede vermogenspositie".

Volgens de VEB zijn grootaandeelhouders KPN en Qwest daarnaast mogelijk hun contractuele verplichtingen niet nagekomen. "De door curatoren verstrekte jaarrekening wijkt sterk af van de voorlopige cijfers", constateert de VEB nog, en uit het niet officieel gepubliceerde jaarverslag blijkt dat "de top van KPNQwest al veel eerder op de hoogte was van de stagnerende operationele ontwikkeling en de continuïteitsproblemen."

Ict-dienstverlener Landis heeft volgens de VEB eveneens te lang een winstverwachting (voor 2001) gehandhaafd. Pas anderhalve week voordat uitstel van betaling werd aangevraagd, werd in plaats van een verwachte winst per aandeel van €0,40 een verlies gerapporteerd, van €1,06.

Het ict-bedrijf van Paul Kuiken stelde daarnaast de solvabiliteit te rooskleurig voor, vindt de VEB, zelfs na het afketsen van de voorgenomen verkoop van de distributieactiviteiten. Landis heeft mogelijk een onjuist beeld gegeven van de voortgang van een schuldreductie en de verkoop van de distributietak, zegt de beleggersorganisatie. Bovendien gaf het in 2001 herhaaldelijk aan beperkt gevoelig te zijn voor de ict-malaise.

LCI heeft volgens de club van directeur Peter Paul de Vries een foutieve jaarrekening over boekjaar 2000/2001 gepubliceerd. Deze jaarrekening is volgens de VEB nog steeds niet herzien door de curatoren van de ict-onderneming en was bovendien voorzien van een goedkeurende accountantsverklaring van PricewaterhouseCoopers.

LCI - vooral bekend van de smartpen - heeft beleggers "voortdurend voorgehouden dat er substantiële inkomsten mochten worden verwacht uit de claim tegen Motorola", roept de VEB in herinnering. Die claim bedroeg $237 miljoen, aldus de beleggersclub, maar daarvan werd uiteindelijk niet meer dan $208.000 daadwerkelijk uitgekeerd.

Ook over de smartpen - die gebruikt kon worden voor het zetten van een digitale handtekening - heeft LCI zich volgens de VEB te positief uitgelaten. LCI-topman Sam Lasseer sprak veelvuldig van een afzonderlijke beursnotering van het slimme pennetje. Het bedrijf zou daarnaast te optimistische uitspraken hebben gedaan over de ontwikkeling en omzetverwachtingen voor de pen.

De VEB wil beursorganisatie Euronext Amsterdam, toezichthouder AFM (voorheen STE) en de curatoren van de drie bovengenoemde bedrijven om opheldering vragen. Waar het gaat om het tijdig melden van koersgevoelige informatie moet Euronext erop toezien dat dat ook daadwerkelijk gebeurt, stipt de VEB nog maar eens aan. Euronext heeft al laten weten naar KPNQwest onderzoek te zullen doen. Of dat ook gebeurt naar Landis en LCI wil een woordvoerder van Euronext desgevraagd niet zeggen.

De curatoren vraagt de VEB om voldoende aandacht te schenken aan de belangen van aandeelhouders. De recente geschiedenis heeft volgens de beleggersorganisatie laten zien dat curatoren zich voornamelijk bezighouden met het realiseren van een opbrengst voor de schuldeisers van een failliete onderneming. De belangen van de aandeelhouders worden te vaak uit het oog verloren en ook de informatievoorziening laat nogal eens te wensen over.

Op basis van de antwoorden van Euronext, AFM en de curatoren zal de VEB bekijken of er juridische stappen kunnen worden gezet. "Ons track record is wat dat betreft niet slecht", zegt VEB-directeur Peter Paul de Vries desgevraagd. "De laatste vijf zaken die wij aanhangig hebben gemaakt bij de Ondernemingskamer zijn in ons voordeel beslecht en bij schikkingen zijn we ook redelijk succesvol gebleken."

Of het bij KPNQwest, Landis en LCI ook zover komt, is niet gezegd, stelt De Vries met nadruk.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.