De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  EU stelt staalsancties uit

Van onze correspondent

   
 

BRUSSEL - Op de valreep heeft de Europese Unie gisteren besloten voorlopig nog geen tegenmaatregelen te treffen tegen de Verenigde Staten in het kader van de staaloorlog. De VS hebben gisteren nog voor $60 miljoen aan extra uitzonderingen toegestaan op hun nieuwe staaltarieven. Dat was voldoende voor de EU om haar kruit droog te houden.

De beslissing om tegenmaatregelen ter waarde van 362 miljoen euro te treffen via heffingen op Amerikaanse producten is nu uitgesteld tot 30 september. De Unie wil de VS de kans geven in de tussentijd nog meer concessies te doen.

"De belangen van de EU worden nu het best gediend door maximale druk op de VS uit te blijven oefenen om met een goed compensatiepakket te komen", aldus eurocommissaris Lamy (Handel), die gisteren het fiat kreeg van de EU-lidstaten. "De Amerikanen hebben al stappen in de goede richting gezet en ze hebben beloofd dat er nog meer komt."

De VS hebben nu uitzonderingen toegestaan voor in totaal $300 miljoen aan staalexporten vanuit Europa. Dat is een verhoging met $60 miljoen en komt neer op in totaal 420.000 ton staal. De getroffen EU-export bedraagt naar schatting $2,3 miljard. Daarom vindt de Unie de concessies van de Amerikanen nog steeds onvoldoende.

Volgens Lamy is de Europese staalindustrie als geheel tot nu toe echter nauwelijks gehinderd door de Amerikaanse staalheffingen, die in maart zijn ingegaan. Maar een bedrijf als Corus, dat speciale staalsoorten naar de VS exporteert, heeft er wel degelijk last van. Ook in Amerika vallen bedrijven stil omdat ze speciaal staal, o.m. voor de auto-industrie, niet meer geleverd krijgen.

In antwoord op de kritiek dat Brussel nu slappe knieën toont, verzekerde de Europese Commissie gisteren dat dit uitstel geen afstel betekent.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.