De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Volgens ABN Amro dalen
huurprijzen kantoren wel

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - De huur van Amsterdamse kantoorpanden daalt zo sterk, dat ABN Amro beleggers in vastgoed adviseert om hun geld niet in kantoren, maar in winkels te steken. "De prijzen zakken met 20 tot 30% en daar wordt de aandeelhouder op den duur ook slechter van", meent onderzoeker Harm Meijer van ABN Amro. Deze conclusie staat lijnrecht tegenover onderzoek van de makelaarsvereniging NVM, die beweert dat geen teken van waardevermindering zichtbaar is.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Langs de Zuidas is straks geen sprake van leegstand. (Foto: ANP)
Zowel ABN Amro als de NVM erkennen de toegenomen leegstand van kantoorruimten door de teruglopende economie. De NVM concludeerde eerder deze week dat van prijsdaling echter geen sprake was. Meijer constateerde in Amsterdam het tegendeel. "De vaste huurprijs daalt niet, maar de verhuurder komt met allemaal voordelen om toch maar bedrijven te trekken. Zo geeft hij soms op tien jaar huur een jaar gratis. Naar buiten toe lijkt het dan niet dat de prijs daalt, maar als je dit erbij rekent kom je toch op een huurdaling van soms 30%." Volgens Meijer zijn de gunstige voorwaarden een logisch gevolg van een stagnerende markt. "Dan is de verhuurder eerder geneigd concessies te doen."

De malaise in met name de it- en de telecomsector heeft de vraag naar kantoorruimte flink doen dalen. "Hoe meer leegstand, hoe lager de waarde van een pand." Volgens de bank kan de belegger vastgoedfondsen in kantoren, zoals VastNed Offices maar beter mijden. Een 'aantrekkelijk alternatief' vormen de vastgoedfondsen in winkelpanden, waaronder Corio, Rodamco en Europe Commercial Property. Deze zouden 'meer defensief' en daardoor stabieler zijn. Tijdens de hoogtijdagen van de economie brachten de kantoorfondsen weliswaar meer op door de grote vraag van nieuwe it-bedrijven naar een kantoor. Maar de waardevermindering van de winkelpanden zal daardoor ook minder zijn nu het slechter gaat, verwacht Meijer. Het zal nog een tijd duren voor de kantorenmarkt zich herstelt, voorspelt de ABN Amro. De NVM voorzag dat de markt volgend jaar zal aantrekken. Het jaar 2003 lijkt Meijer echter te vroeg gejuicht. Hij ziet op zijn vroegst herstel in 2004.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.