De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Nightmare on Wall Street'
   
 

AMSTERDAM - Een nieuw schandaal, ditmaal rond Johnson & Johnson, bracht de Amerikaanse beurzen gisteren naar een nieuw dieptepunt. In een dag verloor de Dow Jones- index 390 punten (-4,6%) en sloot op 7988,59 punten. Dat is beneden het laagste punt dat werd bereikt kort na de aanslagen op 11 september. De Nasdaq verloor 37 punten (-2,7%) op 1319,49 en de bredere S&P 500 koerste 3,86% lager op 847,53. Zowel de technologiebeurs als de S&P is met deze daling weer terug op het niveau van de eerste helft van 1997.

Volgens een handelaar wordt met angst en beven uitgekeken naar komende maandag. Hij wijst in dit kader op de crash van 1987 die ook op een vrijdag begon met een daling van de Dow van 180 punten. Dit was de inleiding tot de crash die de geschiedenisboeken inging onder de noemer 'Black Monday'. Het is de vraag of de vergelijking opgaat.

Beleggers hebben het vertrouwen in de beurs volledig verloren nadat keer op keer nieuwe schandalen de kop opsteken. Gisteren was het de beurt aan Johnson & Johnson. De Food and Drug Administration (FDA) kondigde een onderzoek tegen de onderneming aan wegens het rommelen met de boekhouding van een medicijnfabriek in Puerto Rico. Een voormalige werknemer van J&J heeft een klacht ingediend tegen het bedrijf omdat hij zou zijn gedwongen gegevens te vervalsen om fouten in het productieproces te verbergen. Volgens J&J is uit intern onderzoek gebleken dat er geen grond voor deze beschuldigingen was. Johnson & Johnson, een zwaargewicht in de Dow, was gisteren de grootste verliezer. Het fonds verloor maar liefst 15,8% op $41,85.

Een aantal grote technologiefondsen kwam afgelopen donderdag nabeurs met de kwartaalcijfers. Microsoft en Sun Microsystems presenteerden cijfers die tegemoet kwamen aan de verwachtingen in de markt maar zij waren uiterst terughoudend in hun verwachtingen voor de rest van het jaar. Microsoft verloor 3% op $49,46 en Sun zag meer dan een kwart, 27%, van de beurswaarde verdampen.

Pepsico zag de koers met 10% teruglopen nadat de omzetgroei van de frisdrankenfabrikant in het tweede kwartaal achterbleef.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.