De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Dreigement Hamas na
verbanningsplan Israël

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - De gewapende tak van de Hamas-beweging heeft gedreigd "overal in Israël" zelfmoordenaars in te zetten als Jeruzalem de plannen doorzet om familieleden van zelfmoordenaars te verbannen naar de Gazastrook.

Israël heeft al eerder met die gedachte gespeeld, maar het plan is actueel geworden na de arrestatie van 21 Palestijnse mannen op de Westoever die familiebanden hebben met de daders van twee dodelijke aanslagen (bij Immanuel en Tel Aviv) van deze week. Het is voor het eerst sinds de start van de Al Aksa Intifada dat het Israëlische leger optreedt tegen familieleden van de aanslagplegers.

Wel werden al eerder de huizen vernietigd van zelfmoordenaars. Het leger heeft al vaker aangedrongen om de familie van zelfmoordenaars te straffen omdat alleen acties die de familie treffen nieuwe aanslagplegers tot andere gedachten zouden kunnen brengen. Die plannen vonden echter geen genade bij het Israëlische hooggerechtshof.

Ook nu nog denkt procureur generaal Eljakim Rubenstein dat het op grote schaal deporteren van familieleden van Palestijnse zelfmoordenaars niet mogelijk is. Hij sluit echter niet uit een deportatie goed te keuren als blijkt dat de familie een direct verband had met de terroristische activiteiten. Rubenstein heeft zich nog niet definitief over zijn standpunt uitgesproken.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Sjimon Peres, heeft gezegd in te stemmen met de maatregel als daar een legale basis voor is.

De Palestijnse Autoriteit waarschuwde voor de plannen ,,die alleen maar tot meer problemen leiden''. Het plan werd ook "racistisch" genoemd.

Mensenrechtenorganisaties hebben al tegen het deportatie-idee geprotesteerd en erop gewezen dat het in strijd is met de Geneefse Conventie die de rechten van burgers in conflictsituaties beschrijft.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.