De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 20 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  "Sterke afkoeling vergroot
levenskans bij herseninfarct"

   
 

door Rolien Créton KOPENHAGEN - Een lage lichaamstemperatuur kan bij een herseninfarct van levensbelang zijn. Dit blijkt uit een nieuw Deens onderzoek. Het gevolg is dat in een groots opgezet onderzoek een aantal Scandinavische ziekenhuizen patiënten met een herseninfarct tot 35 graden Celsius zullen gaan afkoelen. De verwachting is dat de schade aan hersenweefsel zal worden beperkt en de overlevingskans vergroot.

"Je kunt het vergelijken met het bewaren van voedsel. Als je het in de koelkast zet, blijft het langer goed, omdat de lage temperatuur het afbraakproces zeer sterk vertraagt", aldus de Deense neuroloog Tom Skyhoj Olsen van het Gentofte Ziekenhuis.

Patiënten die hun goedkeuring hebben gegeven, zullen bij volledig bewustzijn via buisjes met stromend koud water worden afgekoeld. Ze krijgen medicijnen om de warmte die door rillen en klappertanden vrijkomt, af te remmen. De afkoeling is drastisch: "Pas als je 's winters lang in de zee ligt, kun je een temperatuur van 35 graden bereiken", aldus Olsen.

"Magisch"

De Deense neuroloog twijfelt er niet aan dat sterke afkoeling de behandeling van de toekomst is. Voorbeelden van de "magische werking" van lage temperaturen zijn er genoeg en zouden niet misstaan op de tv-zender Discovery Channel. Zo verdronk in Alaska een 31-jarige vrouw, die een half uur op de bodem van een meer lag. Nadat ze was opgevist, duurde het een uur voordat ze kon worden gereanimeerd. Daarna werd ze naar het ziekenhuis gebracht en drie weken later stond ze weer buiten, gezond als een vis. Olsen: "Dat zou niet mogelijk zijn geweest als ze in de Middellandse Zee had gelegen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 20 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.