De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Waarschuwing voor
Franse rauwe kaas

   
 

door Marjolein van der Gaag DEN HAAG - Nederlandse vakantiegangers lopen in Frankrijk een groot risico op voedselvergiftiging door het eten van producten, die zijn gemaakt van rauwe melk of rauw vlees. Vooral de kazen Camembert en Brie, voorzien van het etiket 'Au lait cru', wat betekent dat ze zijn bereid met rauwe melk, kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Dat stelt stichting Voedingscentrum Nederland. De organisatie doet haar uitspraken kort nadat in Frankrijk acht mensen listeriosis opliepen na het eten van smeerworst, waarin rauw varkensvlees was verwerkt. Een van deze personen overleed zelfs aan de voedselvergiftiging.

"Iedere zomer zijn er in Frankrijk veel gevallen van listeriosis, waarbij ook altijd een aantal doden valt", vertelt L. van Nieuwland, specialist voedselkwaliteit- en veiligheid. Volgens de deskundige ligt de oorzaak hiervan in de wijze waarop sommige levensmiddelen in het bij Nederlanders zeer populaire vakantieland worden geproduceerd.

Koel genoeg

"Er wordt bijvoorbeeld kaas gemaakt van melk die vooraf niet is gepasteuriseerd. Bij ons is dat ondenkbaar. Als deze producten vervolgens niet koel genoeg worden bewaard, is er een aanzienlijke kans dat het misgaat."

Volgens de medewerker van het Voedingscentrum is dan ook het ontbreken van een goede koeling de reden dat voedselvergiftigingen vooral op campings worden opgelopen. "Een koelbox in een tent is moeilijk op de juiste temperatuur te houden met als gevolg dat de bacterie snel toeslaat", stelt Van Nieuwland.

Overigens komt listeriosis ook in Nederland ieder jaar zo'n tachtig keer voor.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.