De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Melkert uit de politiek
   
 

AMSTERDAM - Voormalig PvdA-leider Ad Melkert verlaat na de desastreuze verkiezingsnederlaag van afgelopen mei alsnog de politiek. Hij vertrekt zo goed als zeker per 1 november naar de Wereldbank in Washington, zo hebben bronnen rond het kabinet bevestigd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Ad Melkert ...naar Wereldbank... (Foto: WFA ROB KEERIS)
De huidige minister Zalm (Financiën), overigens geen grote vriend van Melkert, heeft diens benoeming voorbereid. Het nieuwe kabinet moet hem bij de Wereldbank voordragen, maar de nieuwe coalitie onder leiding van beoogd premier Balkenende heeft laten weten zich niet tegen de kandidatuur van Melkert te zullen verzetten.

De vroegere PvdA-voorman wordt bij de Wereldbank een van de 24 bewindvoerders namens een kiesgroep van landen waarvan Nederland de grootste contribuant is. Hij zal daar optreden mede namens andere landen als Bulgarije, Kroatië, Bosnië, Roemenië en Oekraïne. Eerder had de vertrekkende minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) deze baan. Melkert- lid van de Tweede Kamer en eerder minister van Sociale Zaken was - wordt alom gezien als een kundig man.

Hij ging na de moord op Pim Fortuyn zwaar gebukt onder aanhoudende bedreigingen. De donkere keerzijde van de politieke roem lag als een loden last op zijn schouders. De PvdA'er kreeg zelfs een doorgeladen pistool opgestuurd en werd tot voor kort zwaar bewaakt. Ingewijden melden dat Melkert iedere kans zal aangrijpen om met zijn vrouw en twee opgroeiende dochters Nederland te verlaten.

De politicus in hart en nieren had altijd al belangstelling voor het buitenland en ambieerde behalve het premierschap het ministerschap op Buitenlandse Zaken. Hij krijgt nu ondanks zijn mislukte PvdA-lijsttrekkerschap een kroon op zijn inspanningen van de afgelopen jaren met de prestigieuze functie in de Verenigde Staten.

Melkert zou in de PvdA-fractie moeten worden opgevolgd door Marja Wagenaar. Zij twijfelt echter nog over een nieuwe periode in de Tweede Kamer. Als Wagenaar het niet doet, is Gerrit-Jan van Oven de eerstvolgende op de lijst.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.