De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vrouw klaagt arts aan
na besmetting hepatitis

   
 

door Ina Eggink FRANEKER - De 35-jarige Marinka ten Bosch heeft bij de politie in haar woonplaats Franeker aangifte gedaan tegen een arts en tegen een bloedbank wegens een besmetting met het hepatitis C-virus.

De besmetting, die een dodelijk verloop kan hebben, is te wijten aan een bloedtransfusie die de vrouw in 1989 na een bevalling heeft gekregen. Ze verwijt de betrokken arts dat de transfusie medisch niet noodzakelijk was. "Zie het maar als een biefstukje, zei hij tegen me", aldus Marinka ten Bosch. Verder is ze boos dat de bloedbank geen actie heeft ondernomen om de patiënten op te sporen die de besmette bloedproducten hebben gekregen.

"Al in 1990 was bekend dat de donor van wie ik bloed heb gekregen, hepatitis C onder de leden had. Niemand heeft mij hiervan in kennis gesteld. In 1997 had ik langdurig te kampen met ernstige vermoeidheidsklachten en griepachtige verschijnselen. Na de nodige onderzoeken ben ik aan de weet gekomen dat dit veroorzaakt werd door hepatitis C."

Hepatitis is een ernstige ontsteking van de lever veroorzaakt door een virus. Er bestaan verschillende typen. Pas in 1989 werd het type hepatitis C ontdekt. Het is een type dat bij acht van de tien mensen chronisch van aard is. In Nederland dragen naar schatting 50.000 mensen het virus bij zich.

Belangrijkste oorzaken van een besmetting zijn een bloedtransfusie voor 1991, gebruik van bloedproducten voor datzelfde jaar of gebruik van vuile naalden om bijvoorbeeld drugs mee te spuiten.

Lang niet iedereen heeft ziekteverschijnselen en het virus kan zich ook nog tientallen jaren na een besmetting openbaren. Verschijnselen van de ziekte zijn vermoeidheidsklachten, spierpijn, en soms gewrichtspijn of afwijkingen aan de huid en jeuk. Slechts in zeldzame gevallen wordt ook geelzucht geconstateerd.

Volgens Paula van Leeuwen, coördinator van het Nationaal Hepatitis Centrum, is het ontbreken van de bekende geelzucht bij een ontsteking van de lever een belangrijke reden waarom huisartsen een hepatitis C-besmetting over het hoofd zien.

Paula van Leeuwen vreest dat de aangifte van Marinka ten Bosch juridisch geen gevolgen zal hebben. "De artsen hebben in de jaren voor 1991 te goeder trouw gehandeld."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.