De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zo de wind waait,
waait Van Lottum

   
 

AMERSFOORT - Conclusies trekken na een overwinning van John van Lottum is gevaarlijker dan spelen met vuur en zinlozer dan het exporteren van zand naar de Sahara. Zelf was de tennisser er na zijn zege (6-4 6-3) in de tweede ronde van de Energis Open op landgenoot Raemon Sluiter duidelijk over: "Nu sta ik in de kwartfinale, maar voor hetzelfde geld sta ik volgende week gewoon weer ergens een paar rackets in puin te slaan." Aldus John van Lottum, enfant terrible met een hartje zo klein dat er eigenlijk geen kwaad in past.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 14kb)
Het is altijd afwachten met John van Lottum. Het 26-jarige enfant terrible van de Nederlandse tennissport is soms tijden uit vorm en speelt dan ineens weer de sterren van de hemel. (Foto: glenn wassenbergh)
Zelfs verliezer Sluiter gunde zijn veelbesproken tegenstander de overwinning, hetgeen hij hem tijdens het handje schudden aan het net ook duidelijk had gemaakt. Maar ook Sluiter hield later vele slagen om de arm toen de (zoveelste) tennistoekomst van Van Lottum, 26 jaar inmiddels, ter sprake kwam. "Als hij speelt zoals tegen mij, dan denk ik echt 'John, waarom sta jij niet veel hoger op de wereldranglijst'. Maar nu zit het allemaal mee en blijft hij op de baan de rust zelve. De vraag is natuurlijk hoe het gaat als het straks een keertje tegenzit. Ik hoop echt dat het goed komt met John, maar ik zeg er eerlijk bij dat ik daar geen geld op durf te zetten."

Van Lottum, de huidige nummer 175 van de wereldranglijst, kon wel lachen om de woorden van zijn landgenoot. "Raemon heeft makkelijk praten, maar hij weet net zo goed als ik dat bepaalde dingen bij mij niet goed genoeg zijn en dat ik daarom niet hoger op de wereldranglijst sta." Waarna hij de vinger boven op de zere plek plaatste: "Vooral mentaal ben ik de laatste jaren gewoon niet goed genoeg geweest."

Het verhaal van Van Lottums mentaliteit is inmiddels zo oud dat het, net als mode, bijna weer modern begint te worden. Gisteren noemde hij zichzelf "de beste Nederlandse tennisser na Richard Krajicek en Sjeng Schalken" en daarmee sloeg hij de plank, hoe vreemd dat wellicht ook moge klinken, niet eens echt mis. Van Lottum beschikt immers over een prachtig slagenarsenaal, waarmee hij de ballen zo moeiteloos weet te raken dat je je afvraagt waarom mensen beweren dat tennissen moeilijk is. Helaas voor Van Lottum is er voor het bereiken van de wereldtop heel wat meer nodig dan alleen maar een overdosis talent en bluf. Tactisch vernuft, discipline, inzet en - daar is het weer - mentale weerbaarheid spelen in het moderne tennis een minstens zo belangrijke rol en zijn geen van alle onderdelen waarop Van Lottum regelmatig voldoendes scoort.

Deze week in Amersfoort echter wel, en prompt blijkt de in Antwerpen woonachtige speler in staat vijf duels op rij (waarvan drie in het kwalificatietoernooi) te winnen. "Tja, het zit duidelijk even mee", concludeerde hij zelf nuchter, terwijl een ijszak zijn eergisteren tijdens het dubbelspel dubbelgeklapte enkel koelde. "Vorige week vrijdag heb ik voor het eerst na vier weken mijn racket weer opgepakt en nu sta ik in de kwartfinale van de Dutch Open. En ik heb het helemaal aan mezelf te danken. Ik heb prima gespeeld en wist vooral heel goed met de harde wind om te gaan."

De omstandigheden op het centre-court in Amersfoort waren gisteren inderdaad allesbehalve makkelijk. Een straffe wind maakte serveren vanaf de ene kant vrijwel onmogelijk, terwijl de ballen vanaf de andere zijde als vuurpijlen over het net werden gelanceerd. Van Lottum wist er duidelijk beter raad mee dan Sluiter, bij wie de vermoeidheid na een lange periode vol tennis ook nog eens zijn tol begon te eisen. Al was de Rotterdammer sportief genoeg dat niet als excuus voor de nederlaag aan te dragen. "Ik wilde dolgraag winnen, voor mij was dit ook een prima kans weer wat hogerop te komen. Maar John heeft het strijdplan waarmee hij de baan betrad, heel goed uitgevoerd en verdiend gewonnen."

Van Lottum spint dus goed garen bij het maandje 'tennisgeheelonthouding' dat hij zichzelf oplegde. "Ik ben druk bezig geweest met het huis dat ik heb gekocht, ben een paar keer naar een goede vriend in Milaan gereisd en heb de familiebanden weer wat aangetrokken", verklapte hij het 'recept' dat hem vorige week oksel- en hersenfris aan het hek van tennispark Bokkeduinen bracht. "Eigenlijk ben ik naar Amersfoort gekomen omdat ik vond dat ik het niet kon maken volgende week zonder enige voorbereiding aan de competitie in Duitsland te beginnen", meldde hij eerlijk als altijd. Rest slechts de vraag hoeveel rackets Van Lottum moet inpakken om vijf weken Duitse competitie uit te kunnen spelen.

De Energis Open raakte gisteren haar titelverdediger kwijt. De Spanjaard Alex Corretja, vorig jaar in Amsterdam winnaar van de Dutch Open, kon het in de tweede ronde niet bolwerken tegen Christophe Rochus. De Belg, in Amersfoort als achtste geplaatst, was in drie sets te sterk: 3-6 6-1 6-3. Rochus speelt vandaag in de kwartfinales tegen John van Lottum.

Amersfoort. Mannen, 435.000 euro. Tweede ronde: Christophe Rochus (Bel) - Corretja (Spa/4) 3-6 6-1 6-3, Chela (Arg/2) - Kohlmann (Dui) 5-7 6-2 6-2, Balcells (Spa) - Saretta (Bra) 6-2 7-5. Indeling kwartfinales: Van Lottum (Ned) - Christophe Rochus, Balcells (Spa) - Chela (Arg/2), Costa (Spa/1) - Sa (Bra), Gaudio (Arg/3) - Nieminen (Fin/5).

Dubbel, kwartfinales: Bowen/Fisher (VSt/Aus/4) - Verkerk/Sluiter (Ned) 6-3 6-2, Coetzee/Haggard (ZAf) - Hood/Prieto (Arg) 6-4 6-2, Chela/Zabaleta (Arg) - Balcells/Kohlmann (Spa/Dui) 6-3 7-5, Sa/Simoni (Bra) - Kratzmann/Olhovskii (Aus/Rus/2) 6-4 7-6.

Programma Nederlanders, vrijdag 19 juli: vanaf 11.30 uur, Centre Court, tweede partij: Van Lottum (Ned) - Christophe Rochus (Bel).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.