De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  New York weer lager
   
 

NEW YORK - Aandelenkoersen in New York hebben gisteren wederom terrein verloren. De toonaangevende Dow Jones-index sloot 1,6% lager op 8409,49 punten. De technologiegedreven Nasdaq moest 2,8% inleveren op 1356,98 punten. Het waren vooral de slechter dan verwachte resultaten van bedrijven die de stemming drukten. Van de in totaal 3385 verhandelde fondsen op Wall Street, noteerden er gisteren 64%, ofwel 2183 lager.

Beleggers schrokken van de sombere geluiden van chipfabrikant Advanced Micro Devices en software-ontwerper Siebel. Ook de daling van de omzet bij de Europese mobieltjesmaker Nokia zag men als een veeg teken, ook al waren de winstcijfers juist mooier.

Advanced Micro Devices (AMD) incasseerde over het tweede kwartaal een verlies van $185 miljoen, ofwel een verlies van $0,54 per aandeel. Analisten rekenden op een verlies van slechts $0,45 per aandeel. De koers van de chipmaker zakte daardoor met 6,5% tot $8,72. Ook concurrent Intel verloor en moest 1,3% prijsgeven op $19,19.

Siebel maakte niet alleen een lager dan verwachte winst over het tweede kwartaal bekend, maar kondigde ook een nieuwe ontslagronde aan. Zo'n 1200 banen worden geschrapt. De winstverwachtingen voor het derde kwartaal zullen bovendien niet worden gehaald. De aandelenkoers van het fonds kelderde met 18,1% tot $9,62.

Nokia zag de winst het afgelopen kwartaal wel mooi stijgen, maar de omzet daalde. Door kostenbesparingen wist het Finse concern €862 miljoen te verdienen. Dat is 46% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Nokia had vorige maand al aangegeven dat de omzet zou afnemen, maar een 22% lagere omzet had niemand verwacht. Het aandeel verloor op Wall Street 5,6% op $13,33.

In tegenstelling tot het negatieve bedrijfsnieuws, waren de macro-cijfers gisteren eigenlijk niet eens zo slecht. Het aantal aanvragen voor een uitkering nam sterker af dan verwacht en daalde tot het laagste punt sinds begin februari vorig jaar. De samengestelde index van 'leading indicators', waarin naast het werkloosheidscijfer ook verwachtingen van consumenten en de aandelenmarkt zijn verwerkt, bleef in juni stabiel.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.