De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Bestuursvoorzitter Joop
Janssen weg bij Heijmans

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROSMALEN - Joop Janssen vertrekt per 1 september als bestuursvoorzitter van bouwbedrijf Heijmans. Dat is gisteravond besloten. Hij wordt tijdelijk opgevolgd door bestuurslid Berry Bemelmans. Janssen kan in september van dit jaar behandeld worden aan de ziekte van Kahler, een soort beenmergkanker, die onlangs opnieuw opdook.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
Tijdens de laatste jaarvergadering werd Joop Janssen uitgebreid lof toegezwaaid.
In maart 2002 werd kanker geconstateerd bij de 59-jarige Janssen. Toen was hij al voor langere periode uit de running voor behandeling aan de ziekte. Maar de katholieke Janssen is een rasoptimist. De gedachte dat hij nog maar kort te leven heeft, wil er bij hem absoluut niet in.

Het gezwel is kort geleden weer actief geworden. "Ze hebben het tijdig ontdekt", aldus secretaresse Yolanda van den Berg van Heijmans. "Hij wordt maandelijks gecontroleerd. Ze zitten er bovenop."

Janssen is bijna acht jaar bestuursvoorzitter van Heijmans. Sinds 1988 maakt hij als financieel directeur deel uit van de raad van bestuur van de Brabantse bouwer. Als accountant was hij een vreemde eend in de bijt aan de top van een bouwbedrijf. Voordat hij bij Heijmans terechtkwam was jarenlang werkzaam bij autohandel Lathouwers in 's-Hertogenbosch en bij de NMB Bank. De jonge Janssen wilde echter niets liever dan pater worden. Zo volgde hij het gymnasium op een kleine seminarie waar predikanten worden klaargestoomd. Een gelovig man is hij gebleven. De Bourgondisch ingestelde zakenman is nog steeds een verwoed verzamelaar van bijbeltegels.

Al eerder dit jaar kondigde Janssen aan dat hij dit jaar zou besluiten wanneer hij zou aftreden. Nu echter blijkt dat hij opnieuw een noodzakelijke medische behandeling moet ondergaan die geruime tijd in beslag zal nemen, is besloten zijn vertrek te vervroegen.

"Het doet ons deugd dat hij zo snel geholpen kan worden", zei een personeelslid van Heijmans na het bekendworden van het nieuws. Volgens Van den Berg gaat de behandeling lang duren. Het wordt niet de verwachte beenmergtransplantie waarop Janssen zat te wachten. "Ze hebben een andere manier gevonden om hem te behandelen" aldus Van den Berg. "Vraag me niet naar de details. Ik ben geen medicus."

De financiële wereld is vol lof over de prestaties van Janssen. Hij maakte van het familiebedrijf Heijmans een landelijk opererend bouwconcern met een jaaromzet van €2,3 miljard. Daarbij had hij opmerkelijk veel oog voor aandeelhouderswaarde. Door dat beleid werd Heijmans een van de beter winstgevende bouwers van Nederland en België. De afgelopen acht jaar werden 40 bedrijven overgenomen. "Dat was zijn grootste verdienste", aldus een analist gisteravond. Er waren ambitieuze plannen om Heijmans uit te bouwen tot een Europees concern.

Tijdens de laatste jaarvergadering werd hij door een aandeelhouder luidkeels op een voetstuk geplaatst. Een minutenlang daverend applaus was het gevolg. Net als aandeelhouders, steken ook analisten de loftrompet over Janssen. "Hij maakte de boekhouding van de bouwer transparant. De berichten over mogelijke illegale prijsafspraken beschouwt hij dan ook als zijn grootste nederlaag."

"En de boel zal echt niet instorten als ik wegga", zei Janssen vorig jaar in een interview met deze krant. "Ik ben slechts het boegbeeld, het kenmerk daarvan is dat ze in het museum terechtkomen en zo zie ik dat ook. Het bedrijf draait niet om één man."

Tussenpaus Bemelmans is afkomstig van branchegenoot IBC dat twee jaar geleden werd overgenomen door Heijmans. Bemelmans was eerder werkzaam bij Alcoa Nederland. Er wordt inmiddels extern gezocht naar een bestuursvoorzitter die voor langere tijd beschikbaar is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.