De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Adempauze op Damrak
   
 

AMSTERDAM - Voor de tweede dag op rij heeft de beurs van Amsterdam gisteren de dag in positief territorium afgesloten. Beleggers komen langzaam op adem. Een korte rally in de ochtend leidde tot een winst van 15 punten. Voorzichtig optimisme maakte zich meester van de beurs en het leek er op dat de AEX richting 400 punten zou gaan maar aan het eind van de ochtend kwam de omslag. Bij het slot van de dag resteerde de AEX een winst van 7 punten (+1,9%) waarmee de index op 386,7 punten bleef hangen. De Midkap pakte er 3,4 punten bij (+0,83%) en sloot op 417 punten.

Voor het eerst in lange tijd was het aantal stijgers in de AEX veruit in de meerderheid. Hoofdfondsen die begin deze week forse klappen hebben gekregen, krabbelden langzaam op. Tot de vier verliezers behoorden Aegon, dat een verliesje leed van 0,28% , KPN dat behoorlijk daalde met 3,6%, Numico dat bijna onveranderd sloot op €20,21 en uitgever Wolters Kluwer die 3,5% inleverde op €17,51.

"Het was op zich wel een positief dagje", stelt een analist van Stroeve. "De omzet was fors te noemen met 3,1 miljard. Er was vooral veel handel in Koninklijke Olie, daar gingen 26 miljoen stukken in om." Koninklijke Olie wordt net als Unilever morgen officieel uit de S&P 500 geschrapt. Dit betekent dat veel index-beleggers deze fondsen uit hun portefeuille moeten verwijderen. Kort na de aankondiging op 9 juli leidde dit al tot een verkoopgolf die de koersen van beide fondsen zwaar onder druk zette. Volgens de analist van Stroeve zijn zo'n 150 miljoen van de verwachtte 200 miljoen aandelen Koninklijke Olie inmiddels verkocht. Sinds het bekend worden van de uitstoting uit de S&P 500 zijn de Olies €10,76 euro in waarde gedaald van €57,25 naar €46,49, de slotstand van gisteren. Unilever pakte gisteren 0,17% terug en kwam uit op €57,30.

Onderzoek van S&P, onder fondsen die eerder uit de index zijn verwijderd, toont aan dat de meeste fondsen zo'n zes dagen na de effectuering terug zijn op het oude koersniveau. Dit zou betekenen dat er nog veel opwaarts potentieel is voor Koninklijke Olie en Unilever.

Een ander gunstig teken voor beleggers is de voortdurende stijging van ASML en Ahold ondanks het minder gunstige nieuws dat zij woensdag naar buiten brachten. Volgens sommige analisten heeft Ahold duidelijkheid voor de belegger geschapen met de neerwaartse bijstelling van de winstverwachting voor dit jaar. Ahold sloot ruim 5% hoger op €17,65 en ASML dikte 4% aan.

Unit 4 Agresso was de grootste verliezer in de Midkap. De automatiseerder maakte halverwege de dag bekend dat de nettowinst over het eerste halfjaar zal uitkomen op €3,1 miljard, dat is een halvering ten opzichte van de €6,1 miljoen die in dezelfde periode een jaar eerder werd behaald. Tevens werd de winst- en omzetverwachting voor het hele jaar voorzichtig naar beneden bijgesteld. In plaats van de verwachte groei van 15 to 20% wordt nu gesteld dat de omzet en winst zullen stijgen. Teleurgestelde beleggers zorgden voor een daling van 8,6% en Unit 4 Agresso sloot af op €4,75.

Effektenbank Stroeve heeft het advies voor Nutreco opvallend naar beneden bijgesteld van 'buy' naar 'sell'. De analist van Stroeve maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de zalmprijzen en de lagere prijzen voor kip. Eind mei stelde Nutreco dat het eerste halfjaar niet zo goed verlopen was maar dat de tweede helft van het jaar veel zou goedmaken. Er werd toen uitgegaan van een flinke stijging van de zalmprijzen omdat de vraag naar zalm bleef toenemen bij een afnemende toevoer vanuit Chili. Sinds die uitspraak is de prijs van zalm echter voortdurend naar beneden gegaan. De koers van het aandeel Nutreco is in anderhalve week €4,20 gedaald naar €34,24. Gisteren sloot het aandeel 2,3% hoger op €30,70.

Op de lokale markt waren er een aantal fondsen die met cijfers naar buiten kwamen.

Groothandel Sligro behaalde volgens eigen zeggen een 'pittige winstgroei' van 36% tot €13 miljoen euro. Het bedrijf is ook zeer overuigd van een verdere goede voortzetting van het jaar getuige de verwachting dat de nettowinst dit jaar zal groeien met 30 tot 35%. Beleggers beloonden het goede nieuws met een winst van 2,87% op €43.

Docdata zag in de eerste zes maanden van 2002 het verlies teruglopen van van €1,3 miljoen naar €0,2 miljoen. De omzet daalde eveneens van €44,9 naar €34,4 miljoen. Over de rest van het jaar doet Docdate geen uitspraken. De koers veerde 2,87% op.

Fietsenfabrikant Accell boekte een winst van €3,8 miljoen in de eerste zes maanden, dat is €1,2 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De omzet klom 28% naar €159,2 miljoen. De koers volgde met een plus van 1,79%.

Vandaag is het expiratiedag. Handelaren verwachten een dag met een hoge volatiliteit. Zij denken dat veel shortposities nog op het laatst moeten worden afgedekt.

Monique Harmsen




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.