De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Stoiber in Parijs op
jacht naar krantenkoppen

   
 

door Theo Jongedijk BERLIJN - Om zich van 'politicus uit de provincie' het profiel van staatsman te kunnen aanmeten, reist de Duitse kanselierskandidaat Edmund Stoiber langs de groten der aarde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Om zich van 'politicus uit de provincie' het profiel van staatsman te kunnen aanmeten, reist de Duitse kanselierskandidaat Edmund Stoiber langs de groten der aarde. (Foto: REUTERS)
Begin deze week was de christen-democratische uitdager van bondskanselier Gerhard Schröder op bezoek bij de Franse president Jacques Chirac. Eerder al was de minister-president van Beieren te gast bij George Bush en Vladimir Poetin. Niet alleen om zijn visitekaartje af te geven, maar vooral ook om de Duitse kiezers via tv-beelden en foto's in de kranten te laten zien dat hij als kandidaat voor het Duitse kanselierschap ook in Washington en Moskou serieus wordt genomen.

Voor Stoiber is dit soort bezoeken publicitair erg belangrijk. Spreekbeurten, interviews, televisieoptredens en een uitstapje naar het pasgeopende Legoland bij Günzburg in het eigen Beieren hebben voor het imago weinig toegevoegde waarde, ook al waren de foto's van de 'toevallige' ontmoeting in het pretpark met een van zijn kleinkinderen meer dan vertederend.

"We zien elkaar nog wel", sprak Poetin bij Stoibers vertrek uit het Kremlin. "Ik laat de conclusie van die woorden graag over aan de lezer", schreef de christen-democraat een dag later in zijn eigen verkiezingsdagboek (www.stoiber.de) op internet. De man die maar wat graag kanselier wil worden, verhulde zijn eigen indruk niet: "Ík was er in ieder geval erg blij mee."

Hét grote voorbeeld voor Stoiber is de conservatieve Amerikaan uit Texas. "Bush is ook een man uit de provincie, die het in zijn land tot het hoogste ambt heeft gebracht. Waarom zou een Beier niet kunnen, wat een Texaan wel is gelukt?" sprak de kanselierskandidaat zichzelf moed in, na een uitgebreid onderhoud op het Witte Huis.

Vergeten

De ontvangst in het Elysée in Parijs, eerder deze week ter afsluiting van de internationale tournee, ademde een sfeer alsof Stoiber de verkiezingen al had gewonnen. Jacques Chirac liet doorschemeren zijn kaarten op de christen-democraat uit Beieren te hebben gezet. De Franse president leek even de onderonsjes van de afgelopen jaren met Gerhard Schröder te zijn vergeten.

Tijdens de ontvangst van de kandidaat uit de bondsrepubliek werd er zelfs al op de feiten vooruitgelopen. Mocht de Duitse bondskanselier aan het eind van dit jaar Stoiber heten in plaats van Schröder, dan zullen er Frans-Duitse werkgroepen worden geformeerd om gezamenlijke initiatieven te ontwikkelen. Daarbij wordt gedacht aan onderwerpen als uitbreiden naar het oosten en Europese veiligheid.

Matig

Zo geslaagd als het bezoek aan Parijs inhoudelijk voor de christen-democraat mag zijn geweest, zo matig was de volgende dag de respons in de Duitse kranten. De meeste aandacht in de bladen ging uit naar de crisis bij de Deutsche Telekom en het gedwongen vertrek van hoofddirecteur Ron Sommer. Alleen op de voorpagina van Der Tagesspiegel uit Berlijn prijkte een grote kleurenfoto van Stoiber op het moment dat hem door Jacques Chirac de onderscheiding werd uitgereikt van commandeur van het Franse erelegioen. Toch een beetje staatsman.

Of Stoiber het leuk vindt of niet, zijn opponent bij de verkiezingen van september heeft deze versierselen al thuis hangen. Schröder was al kanselier toen hij de Franse onderscheiding kreeg uitgereikt. Om die reden drie orden hoger dan Stoiber.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.