De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Omstreden Scharping
de laan uitgestuurd

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - De Duitse kanselier Gerhard Schröder (SPD) heeft zich negen weken voor de bondsdagverkiezingen ontdaan van één van zijn zwakste en minst populaire ministers, de al eerder en veelvuldig in opspraak geraakte Rudolf Scharping van Defensie.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Rudolf Scharping (Foto: EPA)
De beschuldiging dat Scharping geld zou hebben aangenomen van een public-relationsbureau dat relaties onderhoudt met de wapenindustrie was gisteren voor Schröder de druppel die de emmer deed overlopen. Het is Duitse bewindslieden verboden zich tijdens hun ambtstijd door derden te laten betalen.

De kanselier gooide zonder enig mededogen zijn 54-jarige partijgenoot uit het kabinet. Hij ontdeed zich daarmee van een risicofactor voor de aanstaande verkiezingen. "Er is geen basis meer voor samenwerking met Scharping", luidde Schröders ontslagmotivatie.

De minister van Defensie gold al als aangeschoten wild, nadat hij een reeks blunders op rij had begaan. De missers vonden zowel plaats in de privé-sfeer als op beleidsterrein.

Het zwaarst werd Scharping aangerekend dat hij een beroepshalve niet-noodzakelijke tussenlanding met een militair vliegtuig op Tenerife maakte, om op kosten van de belastingbetaler een nachtje bij zijn aldaar vakantievierende vriendin te kunnen zijn. Van het tweetal waren eerder al in een weekblad onthullende zwembadfoto's verschenen op het moment dat Duitse troepen aan een zware missie in Macedonië begonnen.

Argusogen

Het schandaal smoorde in het geweld van de 11de september, waarmee de carrière van Scharping tijdelijk was gered. Zonder meer naïef en lachwekkend was het versturen van een doos wijn aan zijn geliefde in een periode dat ieder postpakket met argusogen werd bekeken. De ontvangster deed dat ook, waarna veiligheidsexperts moesten uitrukken. De minister kwam ook beleidsmatig onder vuur te liggen, zoals bij de bestelling van 73 transportvliegtuigen, terwijl het parlement naar de mening van de oppositie maar voor 40 toestemming had gegeven.

Het lot van Scharping was gisteren binnen vierentwintig uur beslecht, nadat het weekblad Stern een belastend dossier in de publiciteit had gebracht. Daarin wordt de minister ervan beschuldigd meer dan 70.000 euro te hebben ontvangen van pr-adviseur Moritz Hunzinger. Het geld zou zijn betaald voor te publiceren memoires en toespraken die Scharping nog voor zijn ministerschap onder de vlag van het bureau zou hebben gehouden.

Volgens Stern zou Hunzinger, die ook als wapenlobbyist bekend is, ervoor hebben gezorgd dat Scharping in contact kwam met een bestuurslid van het bedrijf Ferrostaal AG. De onderneming was geïnteresseerd in de levering van onderzeeboten aan Egypte. Niet lang daarna reisde de minister naar het betreffende land, maar tot zaken kwam het niet.

In een persconferentie bekritiseerde de gevallen minister zijn ontslag. Scharping noemde zich het slachtoffer van een geconstrueerde campagne. Hij sprak van niet bewezen beweringen, gaf wel toe geld van pr-functionaris Hunzinger te hebben ontvangen, maar dit aan de belasting te hebben opgegeven en het grotendeels te hebben besteed aan sociale en charitatieve doeleinden alsmede aan politiek werk. "Ik verlaat mijn ambt met opgeheven hoofd," aldus Scharping. Kanselier Schröder droeg nog dezelfde dag bij bondspresident Rau partijgenoot Peter Struck voor als de opvolger van Scharping.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.