De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Israël rouwt opnieuw
   
 

Veel gewonden van de aanslag - Veel gewonden van de aanslag, woensdagavond, bij het oude busstation van Tel Aviv weigerden zich medisch te laten behandelen en wilden niet naar een ziekenhuis worden vervoerd. De armoedige wijk is namelijk het decor van veel illegale buitenlanders en niemand wilde het risico lopen door een ziekenhuisopname tegen de lamp te lopen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
(Foto: EPA)
Israël was tot voor kort redelijk coulant voor de grote schare mensen uit vooral Aziatische landen en Oost-Europa die er hun geluk zoekt. Ze kunnen goed gebruikt worden als goedkope arbeidskrachten en klagen doet deze groep niet. Veel ruimte nemen ze ook niet in beslag want het is niet ongewoon voor Chinese of Filippijnse werkers om met zijn zevenen in één kamer te wonen. Goedkoop en de rijst kan worden gedeeld.

Op bouwplaatsen in Israël wordt tegenwoordig opvallend veel Roemeens gepraat. De Roemenen en de Bulgaren hebben sinds de start van de Al Aksa Intifada langzamerhand de plaats ingenomen van de Palestijnen. Die worden niet meer vertrouwd of kunnen vanwege de Israëlische bezetting de reis naar hun werk niet maken.

In chiquere wijken rondom Tel Aviv is het heel normaal om een Filippijnse werkster te hebben. Heel lang blijven ze niet want vroeg of laat moeten ze toch het land uit omdat hun visa nu wel erg lang zijn verstreken. Dat is geen enkel probleem want er staat altijd wel weer een familielid klaar om het werk over te nemen.

In dit soort buurten zie je bijna nooit moeders met hun kinderen lopen. Die hebben het te druk met liefdadigheid of koffiekransjes. Achter de kinderwagen loopt daarom een Aziatische kinderjuffrouw. De tuinen in deze omgeving worden net als het gras op de golfclub bijgehouden door Thaise en Filippijnse tuinmannen.

Het is misschien allemaal niet politiek correct maar beide partijen profiteren ervan. Het salaris voor dit soort werkers is weliswaar niet hoog, maar nog steeds een veelvoud van wat er thuis verdiend kan worden en de elite heeft loyaal personeel.

Nu de Israëlische economie echter achteruitloopt door het maar voortdurende conflict met de Palestijnen en de malaise in de hightechsector, gaan er steeds meer stemmen op om een strenger beleid te voeren. De werkloosheid in Israël bedraagt momenteel elf procent en daar zitten weliswaar weinig werksters en kinderoppassers onder, maar toch. Vandaar dat de buitenlandse gewonden liever maar zelf met pleister en verband aan de slag gingen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.