De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Denen smullen van 'Whoppergate'
   
 

door Rolien Créton KOPENHAGEN - De Denen smullen deze dagen van het "whoppergate-schandaal" met in de hoofdrol politieagenten uit het noorden van Jutland die al jarenlang gratis whoppers bij Burger King blijken te krijgen.

Gisteren bereikte het schandaal een nieuw hoogtepunt toen bleek dat ook Kopenhaagse agenten betrokken zijn. Zij krijgen meer dan de helft korting op hamburgers bij McDonald's. De fastfoodketens zien vanwege de lange openingstijden graag agenten in de zaak om lastige klanten en criminaliteit te voorkomen.

"Ze komen hier dagelijks", vertelt de bedrijfsleidster van een McDonald's in Kopenhagen. "En als ze in de rij staan, zijn ze niet bang om in te grijpen als er relletjes ontstaan." Ook politie in burger kan na het tonen van legitimatie op goedkope burgers en een glimlach rekenen.

De informele afspraken worden in politiek Denemarken hoog opgenomen. Aangevoerd door Line Barfod van de socialisten belandde de zaak op het bordje van de minister van Justitie, waarna de rijksrecherche werd ingeschakeld. Na de onthullingen van gisteren zal Barfod de zaak voor de derde keer in het parlement aan de kaak stellen. "Er wordt op deze manier de indruk gewekt dat er moet worden betaald om op de assistentie van politie te kunnen rekenen."

Barfod erkent dat er een grijs gebied bestaat, en dat een "kop koffie of een flesje frisdrank bij een burenruzie" wel kan. Maar de 'burgerdeals' moeten volgens haar in de kiem worden gesmoord. "Denemarken wordt internationaal geroemd vanwege de geringe corruptie in ons land. Het is belangrijk dat we die reputatie hoog houden."

De politietop keurt de informele afspraken sterk af, en van de Vakbond van Politieambtenaren hoeven agenten ook geen steun te verwachten. Daarmee lijkt er voor Deense agenten een einde te zijn gekomen aan de 'happy meals'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.