De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nagemaakte ziekten levens-
gevaarlijk in handen terroristen

   
 

AMSTERDAM - Het gevreesde Ebolavirus en de gevreesde griep van 1918 die aan veertig miljoen mensen wereldwijd het leven kostte, kunnen door de mens zelf worden nagemaakt.

Deze ontwikkeling wordt, in het licht van de dreiging met biologische wapens door terroristische groeperingen, door experts met angst en beven gevolgd. Recent nog bleek dat door middel van een nieuwe techniek het poliovirus door mensenhanden kan worden gemaakt. Om het poliovirus te herscheppen was een team van de Stony Brook Universiteit in New York geruime tijd bezig om het genetisch materiaal waarin de ziekte besloten ligt 'aan elkaar te naaien'. Daarna werd het ingebracht in menselijke cellen waarna het zich onmiddellijk begon te vermenigvuldigen.

Dat dezelfde techniek ook gebruikt kan worden voor het produceren van Ebola en dat het maken ervan betrekkelijk 'simpel' is, heeft onder wetenschappers de discussie aangewakkerd of het verstandig is om de genetische eigenschappen van dodelijke ziekten op het internet te publiceren.

Het blad New Scientist stelt dat voor het samenstellen van een dergelijk handgemaakt virus geen wetenschappelijke hoogstandjes nodig zijn. De techniek kan eenvoudig worden toegepast in duizenden laboratoria over de gehele wereld. "Iedereen met basiskennis van de manier waarop een virus is opgebouwd, elementaire wetenschappelijke medische kennis en de juiste apparatuur kan een virus herscheppen in een reageerbuis. Wat mensen schokt, is dat het kan", aldus Eckard Wimmer, leider van het New Yorkse onderzoeksteam.

Het Ebolavirus, voor het eerst ontdekt in 1976 in Zaïre, en vernoemd naar de rivier waar het virus voor het eerst de kop op stak, veroorzaakt hoge koorts en in- en uitwendige bloedingen. In het laatste stadium bloeden patiënten zoals medici het wel eens omschrijven "uit al hun poriën".

Waar het virus vandaan komt is tot op heden onduidelijk. Wetenschappers nemen echter aan dat het een diersoort is op het Afrikaanse continent dat als 'gastheer' fungeert.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.