De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Al-Qaeda terrorist
bedelt bij parlement

   
 

door Alexandra van den Bos en Jolande Westdorp DEN HAAG / ALEXANDRIA - Al Qaeda-terrorist Zacarias Moussaoui - de 20ste zelfmoordkaper die verbonden wordt aan in ons land opgepakte terroristen - roept de hulp in van de Tweede Kamer in Den Haag om te ontsnappen aan de doodstraf.

De in Algerije geboren Fransman zit vast in Alexandria in de Amerikaanse staat Virginia waar hij wordt beschuldigd van rechtstreekse betrokkenheid bij de aanslagen van 11 september. Gisteren werd in de VS bekendgemaakt dat de 34-jarige terrorist bedelbrieven heeft gestuurd aan het Nederlandse parlement. Met zijn campagne hoopt Moussaoui te ontsnappen aan de straf die hem boven het hoofd hangt: een dodelijke injectie of de elektrische stoel.

De terrorist hoort volgens de Amerikaanse opsporingsdienst FBI bij de negentien andere Al Qaeda-terroristen die zich in september met gekaapte vliegtuigen in de WTC-torens in New York en gebouwen van het Pentagon in Washington boorden.

Door toeval was Moussaoui niet aan boord. Hij was enkele maanden eerder in de VS opgepakt, nadat vlieginstructeurs alarm hadden geslagen. De Franse Algerijn bleek tijdens de lessen alleen geïnteresseerd in rechtuit vliegen en had totaal geen belangstelling in het leren landen van de lestoestellen.

De terrorist beweert in zijn brieven dat talloze opsporingsdiensten en geheime diensten in andere landen, waaronder Nederland, al voor 11 september wisten dat het Al Qaeda-netwerk van Osama bin Laden terreuraanslagen in voorbereiding had. Hij verwijt hun doofpotpraktijken en wil bevestigingen uit het buitenland.

Met betrekking tot ons land baseert hij zich nagenoeg zeker op het gegeven dat de AIVD (de voormalige BVD) de in Rotterdam opgepakte terroristen Jerome Courtailler en Mohammed Rabia al veel eerder in de gaten hield.

Dit vermeende Al Qaeda-duo - volgens justitie betrokken bij het beramen van een bomaanslag op de Amerikaanse ambassade in Parijs - werd twee dagen na de aanslaggolf in Amerika in de boeien geslagen in de Rotterdamse Kempenaerstraat. Courtailler zou eerder onderdak hebben gehad bij Zacarias Moussaoui.

Ook bomschoenterrorist Richard Reid - die Amsterdam gebruikte als uitvalsbasis voor een verijdelde aanslag op een Amerikaans passagierstoestel - wordt met Moussaoui in verband gebracht. Het duo zou elkaar onder meer hebben gesproken in een fundamentalistische moskee in de Britse hoofdstad Londen.

Met zijn brieven aan het Nederlandse, Duitse, Britse, Franse parlement en het Europese Hof in Straatsburg hoopt de Al Qaeda-terrorist op protesten tegen de doodstraf die hem in de VS wacht. Rechter Leonie Brinkema in Alexandria gaf eerder deze week volgens het Amerikaanse dagblad Washington Post toestemming aan zijn advocaten om de bedelbrieven op de post te doen.

Navraag leert dat het epistel nog niet in Den Haag is gearriveerd. Noch bij de voorzitter van de Tweede Kamer, noch bij de VVD en het CDA bleek het schrijven van de 20ste kaper gisteren bekend.

Het CDA wil alvast wel kwijt, dat de inhoud van de brief geen aanleiding zal vormen om bij de Amerikaanse autoriteiten aan de bel te trekken. "Iedereen moet een eerlijk proces krijgen en wij gaan ervan uit dat dit in de VS gebeurt, ook in dit geval", aldus CDA-Kamerlid Cörüz. VVD'ster Terpstra is die mening ook toegedaan. "Ik zou het wel erg kort door de bocht vinden, als deze verdachte stelt dat hij geen eerlijk proces krijgt", zei Terpstra.

Het CDA verwacht niet dat de Nederlandse autoriteiten bij de Amerikaanse collega's protest aantekenen tegen de doodstraf, zodra de brief van Moussaoui ontvangen is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.