De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Artsen voor rechter
na gratis slipcursus

   
 

door Eric van Staten ALKMAAR - Tien tot vijftien artsen zullen in oktober voor de rechter moeten verschijnen omdat men op kosten van de Nederlandse tak van het Duitse farmaceutische concern Boehringer-Ingelsheim in Alkmaar een slipcursus heeft gevolgd. Het is voor de eerste maal dat medici op grond van verboden gunstbetoon worden gedagvaard.

Volgens justitie hebben de artsen het Reclamebesluit Geneesmiddelen overtreden dat voorschrijft dat het aannemen van relatiegeschenken met een waarde van meer dan 50 euro in principe verboden is. De ANWB slipcursus die de verdachten volgden, kostte 150 euro per persoon.

Bijstand

Vier jaar geleden nodigde Boehringer-Ingelsheim voor de eerste maal een groep artsen uit voor een informatiebijeenkomst over reumapijnen en hoge bloeddruk, waaraan een slipcursus gekoppeld was. ,,Toen we hiermee begonnen was van het Reclamebesluit Geneesmiddelen nog geen sprake,'' aldus woordvoerder Ton van der Vegte. ,,Die regeling trad pas in oktober 2000 in werking. Eerlijk gezegd was het aanbieden van een slipcursus voor ons inmiddels een routinezaak en heeft nooit iemand er binnen ons bedrijf verder bij stilgestaan. Totdat in februari 2001 de Inspectiedienst van het Ministerie van Volksgezondheid op de stoep stond en alle deelnemerslijsten van de slipcursussen in beslag nam.''

Van der Vegte noemt het uitermate vervelend dat relaties van zijn bedrijf door justitie voor het aannemen van de slipcursus juridisch zijn aangesproken. ,,Liever hadden wij gehad dat wij zelf waren gedagvaard. Een aantal relaties heeft ons om juridische bijstand gevraagd, maar daar kunnen we op grond van dezelfde regeling jammer genoeg geen gehoor aan geven. We zouden ons daarmee opnieuw schuldig maken aan overtreding van het Reclamebesluit Geneesmiddelen.''

Het farmaceutische concern, dat direct is gestopt met de gratis slipcursussen, blijft van mening dat men binnen de regels van het reclamebesluit heeft gehandeld.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.