De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Provesano wacht rustig af
   
 

PROVESANO - In Provesano wordt nog hard gewerkt aan het graf van Pim Fortuyn. De grote, witmarmeren sarcofaag staat imposant aan de linkerkant van de sobere begraafplaats. Pims graf zelf staat boven de grond, met het familiewapen erop, maar rechts van het graf blijft een gat open.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (355x512, 37kb)
Vooralsnog kunnen de bewoners van Provesano rustig hun wijntje drinken op het dorpsplein. (Foto: WFA MICHEL PORRO)
Af en toe lopen arbeiders met een trappetje naar beneden. Er wordt getimmerd en schoongemaakt. Het graf biedt behalve aan Pim ook nog ruimte aan negen andere overledenen. "Dat zou bijvoorbeeld voor familieleden van Pim bestemd kunnen worden, als ze dat willen", vertelt Pims vriend Bruno Ambrosio, die het graf heeft gemaakt.

Midden op het kerkhof ligt een graf waarvan de steen naar rechts is verplaatst. Deze was van de lokale priester Felice Gasparotto. Tijdens werkzaamheden aan het graf van Fortuyn is de grafsteen van de priester per ongeluk stukgereden.

Buurtbewoner Aldo Scodellaro is woedend. "Dit is geen beschaafd land! Ik ken die Nederlandse politicus niet, ik wil geen oordeel over hem uitspreken, maar alle doden zijn gelijk! Ik wil respect voor onze priester!"

Indrukwekkend

Ondertussen komt een aantal Nederlanders in vakantietenue het graf bezoeken. "Ik vind dit heel indrukwekkend", vertelt Mark die op vakantie is in Oostenrijk. "Ik ben speciaal hiernaar toe gekomen omdat me dit heel veel doet. Pim heeft veel losgemaakt in Nederland."

Auto's met Nederlandse nummerborden rijden voortdurend door de straten van het dorpje Provesano. De familie Van Dorenmalen maakt een tocht door Noord-Italië. "We zijn hier een kwartier geleden aangekomen, maar we blijven niet. We hoeven de begrafenis niet mee te maken." Dat blijkt voor de meeste Nederlanders te gelden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 30kb)
Nederlandse vrouw brandt kaars voor het huis van Pim Fortuyn ' Rocca Jacoba' in Provesano. (Foto: WFA MICHEL PORRO)
Caféhouder Eddy bereidt zich niettemin voor op de komst van vele Nederlanders voor Pims begrafenis. Trots laat hij het terras in zijn achtertuin zien. De stands en de grillplaten staan al klaar. "We hebben beroemde eigen wijn uit onze streek. Verder komen we met lekker bier en warme broodjes met gegrild vlees."

Dan laat Eddy een lege zaal zien. "Speciaal vrijgemaakt voor de pers." Sommigen zeggen dat Eddy zelfs ansichtkaarten van het dorpje wil laten maken.

Tegenover Eddy's huis staat het stenen huis 'Rocca Jacoba', dat Pim Fortuyn had gekocht. De vlag met het familiewapen wappert trots in de wind. Er hangen enkele bloemen en er staan veel kaarsjes op de grond. Ook hangen er brieven. "Lieve Pim, zelfs hier ben ik je op komen zoeken met mijn Italiaanse vader en oma." Een andere brief: "Dag Pim, jammer dat je jouw ideeën niet meer kunt uitvoeren! Hopelijk dat je nu rust vindt in deze prachtige omgeving."

De buurtbewoners zijn enthousiast over Fortuyn. De knappe taxichauffeuse Anna, met gitzwart haar, steekt haar sympathieën niet onder stoelen of banken. "Ik heb Pim Fortuyn van het vliegveld van Triëst naar Provesano gereden. Ik mocht hem, hij kwam bescheiden over."

Bezinnen

Het kerkje vlak naast het huis van Fortuyn is nog even leeg. De prachtige fresco's van Gianfrancesco da Tolmezzo uit de 15de eeuw vallen op. De priester Piergiorgio Rigolo, die tijdens de begrafenis de mis zal opdragen, wil zich ondanks de internationale aandacht niet van zijn stuk laten brengen. "In het begin was ik gespannen. Maar ik mediteerde en nam er afstand van. Ik heb de mensen in het dorp gewaarschuwd zich niet te laten leiden door de oppervlakkige uiterlijkheden rondom de begrafenis, maar zich te bezinnen op de waarde van het leven."

De bijbelteksten die de priester tijdens de mis zal lezen zaterdag, zijn zorgvuldig uitgekozen. "Ik kende Fortuyn persoonlijk nauwelijks, dus ik zal niets over hem zeggen. De bijbelteksten gaan over het feit dat we nooit alles kunnen volbrengen wat we willen, dat we soms denken dat we onvervangbare heersers van de geschiedenis zijn, wat niet waar is. Een andere tekst gaat over de betrekkelijkheid van succes en dat het leven mooi is als je geleerd hebt het te geven." Is het een hint richting Pim Fortuyn? "Ik kende hem niet en wil hem niet veroordelen. Deze boodschap geldt voor alle mensen", antwoordt de priester.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.