De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 19 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  LPF-minister wil
VVD'er blijven

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De Lijst Pim Fortuyn zorgde gisteren wederom voor opschudding op het Binnenhof. De twee kersverse LPF-ministers Nawijn en De Boer gingen op 'sollicitatiegesprek' bij formateur Balkenende in de Eerste Kamer, terwijl ze nog vol overtuiging lid zijn van respectievelijk het CDA en de VVD.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Beoogd premier Balkenende en RVD-hoofddirecteur Eef Brouwers overzien het Binnenhof voor het gebouw van de Eerste Kamer tijdens een pauze in de inleidende gesprekken die gisteren gevoerd werden met de kandidaat-ministers en staatssecretarissen. (Foto: WFA DIRK HOL)
Verkeersminister Roelf de Boer wil als het even kan zijn partij de VVD trouw blijven. Hij moest zich gisteren nog aansluiten bij de LPF, de partij waarvoor hij zitting neemt in het kabinet. De transportondernemer en voorzitter van de Kamer van Koophandel in Rotterdam wilde nog een nachtje slapen over zijn VVD-lidmaatschap. Navraag bij de partijbureaus leert dat het formeel mag en kan om lid te zijn van twee politieke partijen.

Ook oud-justitieambtenaar Hilbrand Nawijn, de beoogd minister voor Vreemdelingenbeleid en Integratie, was gisteren nog lid van 'zijn' CDA, terwijl hij zich deze week ook al had aangesloten bij de LPF. Nawijn zat tot deze week voor de christen-democraten in de gemeenteraad van Zoetermeer. De 53-jarige advocaat zei zowel "verbaasd" als "vereerd" te zijn met het verzoek eerder deze week om toe te treden tot het kabinet-Balkenende.

De puissant rijke LPF-minister Heinsbroek, kwam in een voor zijn doen zeer bescheiden dienstwagen van Economische Zaken het Binnenhof oprijden. De voormalig eigenaar van platenmaatschappij Arcade bracht Balkenende het nieuws dat hij al zijn financiële belangen vóór de beëdiging van het kabinet, maandag, heeft ondergebracht in een aparte stichting waarin hij geen zeggenschap heeft over het beheer van zijn aandelen.

Daardoor zijn er volgens Heinsbroek geen barrières om het ministerschap te aanvaarden. Ook LPF'er Van Eijck, die staatssecretaris wordt van Financiën, moet een regeling treffen met zijn vier bedrijven, die hij heeft ondergebracht in een holding. Behalve ondernemer is hij ook één dag in de week hoogleraar.

De enige 'paarse' minister die wederom in het kabinet komt is de VVD'er Korthals, nu nog minister van Justitie. "Zie ik er paars uit?", grapte hij nadat hij bij Balkenende was geweest. Korthals heeft verstand van defensie, zo liet hij weten. Hij was als Kamerlid al voorzitter van de vaste Kamercommissie Defensie.

Zijn partijgenoot Hoogervorst verwacht dat hij een "taaie klus" krijgt op het ministerie van Financiën. Hij volgt immers de uiterst succesvolle Zalm op, die er acht jaar de scepter zwaaide. "Er is geen geld en de economische omstandigheden zijn aanzienlijk minder dan acht jaar geleden".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 19 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.