De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 16 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Tijdelijk verbod
op slachten varkens

Van onze verslaggeefsters

   
 

BRUSSEL/DEN HAAG - De helft van alle Nederlandse veehouderijen, zo'n 30.000 bedrijven, heeft mogelijk veevoer ontvangen dat met het mpa-hormoon is besmet. Daarom is de export van alle levende varkens stilgelegd en geldt een slachtverbod voor circa 7000 varkensboeren, de helft van het totaalaantal varkenshouderijen in ons land.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Minister Brinkhorst ...nog geen besmetting... (Foto: AP)
Tot deze maatregelen is afgelopen zaterdag al besloten, maar minister Brinkhorst (Landbouw) maakte ze pas gistermiddag in Brussel bekend na een bijeenkomst met experts van andere Europese landen die ook bij het mpa-schandaal zijn betrokken.

De 30.000 veehouderijen hebben veevoer ontvangen van 73 mengvoederbedrijven, waarvan vorige week is ontdekt dat die mogelijk met mpa vervuilde glucosestroop in hun voer hebben verwerkt.

Het gaat om bedrijven met koeien, varkens en pluimvee. In de praktijk is het risico op besmetting echter alleen bij varkens aanwezig omdat die uitsluitend met dit voer worden gevoed, terwijl koeien en kippen ook nog veel andere dingen eten. Ook voor melk is er geen enkele beperking.

Rompslomp

De beperkingen gelden dus alleen voor varkenshouders. De slachterijen accepteren nu alleen nog varkens waarvan is aangetoond dat ze geen vervuild voer hebben gekregen. Omdat dat nogal wat administratieve rompslomp met zich meebrengt, hebben sommige bedrijven gisteren helemaal niet geslacht en lag de totale slachtcapaciteit maar op 20 procent van wat het normale aantal.

Brinkhorst benadrukte gisteren dat er geen enkel risico voor de volksgezondheid bestaat. Bij de betrokken bedrijven zijn inmiddels honderden proefslachtingen uitgevoerd maar er is nog nergens een hormoonbesmetting gevonden, ook niet in het veevoer. Ook afgelopen nacht is er vee opgehaald dat vandaag zal worden geslacht en getest.

Het ministerie verwacht uiterlijk donderdag de laatste testresultaten en hoopt dat de varkensbedrijven snel daarna kunnen worden vrijgegeven, ook omdat al het geproduceerde veevoer sinds 10 juli 'schoon' is.

Vandaag is daarover in Brussel weer overleg over met experts van alle landen van de Europese Unie. Het hormoonschandaal heeft zich inmiddels uitgebreid tot elf van de 15 EU-lidstaten, maar wat Nederlandse leveringen betreft zitten de grootste problemen in de buurlanden Duitsland, Engeland, Luxemburg en België.

Al het geëxporteerde veevoer dat maar enigszins verdacht is, wordt teruggeroepen naar Nederland. Volgens een Nederlandse diplomaat is alle glucosestroop zo goed als opgespoord.

Naar nu pas blijkt zijn er vorige week al 516 varkensbedrijven geblokkeerd omdat die met mpa besmet veevoer hebben gekregen. Het ministerie van Landbouw had het tot nu toe steeds over zo'n 300 bedrijven. Al deze veehouders waren klant van één mengvoederbedrijf dat vervuilde melasse had gekocht van het Belgische bedrijf Bioland., waar het hormoonschandaal is ontstaan.

Bij de overige 73 mengvoerproducenten is de vervuilde melasse op tijd onderschept. Hun voer, dat zoals gezegd is geleverd aan zo'n 30.000 veeboeren, kan volgens Brinkhorst hooguit zeer licht verontreinigd zijn.

Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Nederland en de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) stellen twee Ierse bedrijven aansprakelijk voor de schade die veehouders en veevoederbedrijven in Nederland hebben geleden door de mpa-affaire. Hoe hoog de claim gaat uitpakken, is nog niet bekend.

De boeren dienen de claim in bij Wyeth Pharmaceuticals en Cara Environmental Technology. Bij het productieproces van Wyeth Pharmaceuticals kwam het afval vrij. Cara zEnvironmental Technology zorgde ervoor dat het bij het Nederlandse bedrijf Bioland in België terechtkwam. Bioland verkocht het weer door aan twee Nederlandse mengvoerbedrijven.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 16 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.