De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Oranje krijgt fikse dreun

Van een medewerker

   
 

EINDHOVEN - Twee overwinningen op Cuba waren voldoende om de gesprekken over het bereiken van de World League-finale op gang te brengen. Na één nederlaag tegen Rusland lijkt die eindstrijd ineens weer ver weg. Oranje werd verpulverd onder het servicegeweld van de reusachtige Russen: 1-3. En dus mocht de ploeg weer eens meemaken hoe het is met zware sportieve tegenslag om te gaan.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Guido Gortzen smasht langs het Russische blok. (Foto: ANP)
Het volleybalspel lijkt soms ingewikkeld, maar zit eigenlijk heel eenvoudig in elkaar. De ploeg die het beste serveert, wint doorgaans de set. Natuurlijk zijn de andere technieken ook van belang, maar die gaan pas een rol spelen wanneer het spel na de eerste klap op gang is gekomen. Tijdens de wedstrijd tussen Nederland en Rusland gebeurde dat in de eerste set maar zelden. Rusland serveerde sterk, waardoor Oranje nauwelijks aan volleyballen toekwam. De eerste bal vloog alle kanten op, behalve richting spelverdeler Freriks. En de paar set-ups die deze jongeling mocht geven, waren ook al niet al te best. Daarom mocht Dirk-Jan van Gendt bij de schokkende stand van 22-8 achter de wegspringende ballen aan gaan rennen. Bert Goedkoop had net zo goed zijn drie stoppers naar de kant kunnen halen, zo was de conclusie na de verschrikkelijke uitslag van 25-12. Maar ja, voor hen zijn geen drie vervangers voorhanden.

Van Gendt mocht ook in de tweede set beginnen en zag zijn aanvallers langzaam overeind krabbelen. Bovendien nam de absurde servicedruk van de Russen af, tot opluchting van iedereen in het Eindhovense sportcentrum. En op 23-23 liet Richard Schuil zelf even zien hoe belangrijk de service is in het hedendaagse volleybal. Hij scoorde een direct punt, kon de spanning voelen oplopen in een time-out om vervolgens via de netband het setpoint te benutten. Grote klasse van de man die wegens het faillissement van zijn Italiaanse werkgever Taranto op zoek is naar een nieuwe broodheer.

In set nummer drie had Nederland kansen, maar daar werd met name door Sander Olsthoorn en Mike van de Goor onhandig mee omgegaan. Zij verknalden twee uitgelezen mogelijkheden die door een prima service van een teamgenoot waren ontstaan. Rusland toonde vanaf 15-15 de klasse die hoort bij de olympisch finalist van het jaar 2000. Gek genoeg doet deze ploeg met beresterke kerels dat maar zelden. En daarom was het ook mogelijk dat ze vorige week op eigen bodem werden verrast door Duitsland, een ploeg die eigenlijk weinig anders kan dan hard serveren.

En juist in dat spelonderdeel stond Rusland bij aanvang van de vierde set weer even op scherp. Guido Görtzen kreeg twee ballen om zijn oren en daarmee was het eerste gat geslagen. Daarna liep Oranje, dat zelf louter eitjes produceerde vanaf de opslaglijn, met het hoofd naar beneden achter de feiten aan. Misschien is er vanavond, tijdens de tweede ontmoeting met Rusland, meer eer te behalen. Maar dan zullen de mannen van Bert Goedkoop barstend van de agressiviteit het veld in moeten stappen. En niet als futloos voer voor de Russische kanonnen.

Eindhoven. World League. Groep C, vijfde wedstrijd: Nederland - Rusland 1-3 (12-25 25-23 20-25 17-25).

Montreal. Wereldbeker beachvolleybal. Vrouwen, poule A: Leenstra/Kadijk (Ned) - Riera/Berjonneau (Fra) 2-0 (21-15 21-16, Walsh/May (VSt/1) - Leenstra/Kadijk 2-0 (21-14 21-16), Leenstra/Kadijk - Syren/Luge (Fra) 2-0 (21-17 21-11).

Mannen kwalificaties, derde ronde: Araujo/Benjamin (Bra) - Mulder/De Kogel (Ned) 2-0 (21-17 21-15).Mulder/De Kogel uitgeschakeld.

Tokio. Grand Prix, vrouwen. Groep A: Brazilië - Duitsland 3-2 (25-19 25-22 19-25 19-25 15-8), Japan - Thailand 3-0 (25-14 25-18 25-13). Groep B: Verenigde Staten - Rusland 2-3

(23-25 25-12 23-25 25-22 9-15), China - Cuba 3-0 (25-15 25-23 25-18).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.