De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Genoeg kapitale villa's te koop, maar het geld is op
   
 

AMSTERDAM/ WASSENAAR - Wie op zijn gemak door de bosrijke buurten van Bloemendaal, Aerdenhout en Wassenaar toert, valt behalve de prachtige rustieke omgeving nog iets op. In de goed gemaaide gazonnen zijn steeds meer 'Te Koop' bordjes geslagen. Kelderende beurzen en teruglopende bonussen hebben er onder meer voor gezorgd dat de kapitale villa's, vaak voor langere tijd, in de etalage van de makelaar staan. Wie per se wil verkopen, moet met minder genoegen nemen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 35kb)
Huizen duurder dan €750.000, zoals hier in Wassenaar, staan vaak lange tijd te koop.
In de tuin van een riant huis van rond de €900.000 aan de Lange Kerkdam in Wassenaar staat wat huisraad dat de oude bewoners niet meenemen naar hun nieuwe woning. Het Engelse echtpaar dat vijf jaar lang in het statige pand woonde, verkocht zijn huis onlangs voor 20% onder de vraagprijs. "Als we langer hadden gewacht, hadden we misschien meer gekregen", denkt de Engelsman die samen met zijn vrouw voor zaken naar Texas gaat. "Maar we moesten snel zijn en dit bod was nog altijd het dubbele van wat wij in 1997 betaalden."

Schuin aan de overkant was een ouder echtpaar hun ruime optrekje ook redelijk snel kwijt. In drie maanden kwamen maar liefst dertig pötentiële kopers langs. Toch moest het stel, dat verhuist omdat het kleiner wil wonen, genoegen nemen met een bod dat zo'n 10% onder de vraagprijs lag. Maar ook voor hen geldt dat ze nog steeds een fikse winst met de verkoop opstrijken.

Andere huiseigenaren in het segment vanaf €750.000 komen er minder fortuinlijk vanaf. Zij boden eind jaren negentig, tijdens de hoogtijdagen van de effectenbeurzen en de ict-sector, volgens de Amsterdamse makelaar Hans Broeren "als krankzinnigen tegen elkaar op". Nu de beurs is gekelderd en de vette bonussen voorlopig verleden tijd zijn, worden sommige eigenaren gedwongen hun huis te verkopen. Maar niemand is bereid de prijzen van eind jaren negentig te betalen.

"Er moet zeker 20% tot 30% van de prijs af", stelt Broeren, die vooral actief is in het luxe segment van de Amsterdamse huizenmarkt, zoals de bekende grachtenpanden en de statige huizen in Oud-Zuid. "Dat levert zeker drama's op voor een aantal gezinnen die zo'n duur huis eenvoudigweg niet meer kunnen financieren. Maar in feite is het niet meer dan een zogeheten technische correctie van de prijzen."

Van Broeren wil dan ook niets weten van een crisis zoals in 1981 het geval was. "Toen werden door de economische malaise alle huizen de helft minder waard of waren ze helemaal niet te verkopen. Nu moet alleen het topje van de huizenmarkt bloeden."

Directeur Alexander van der Schalk Kamberg van de Wassenaarse makelaardij Schouwenhaghe signaleert eveneens dat er "een heleboel aanbod is, en wat minder vraag." "Soms ben je daardoor rustig een jaartje bezig met de verkoop. Je merkt gewoon dat de financiële markten de particulier wat in de steek laat en de koper wordt dus voorzichtiger."

In Bloemendaal heeft makelaar Van der Schaaf en Kooymans met pen de oorspronkelijke vraagprijzen van de duurdere huizen doorgehaald en lagere prijzen genoteerd. De in hetzelfde dorp gevestigde makelaardij Strumphler & Van Zijl zegt dat de riante optrekjes "niet altijd" onder de vraagprijs weggaan.

De rest van de huizenmarkt maakt weliswaar geen sterke daling door, maar de stijging van de prijzen is wel aan het afvlakken. Uit deze week door de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gepresenteerde cijfers blijkt dat in het tweede kwartaal van dit jaar de gemiddelde koopwoning slechts 2% duurder is geworden. Vorig jaar steeg de prijs in dezelfde periode bijna twee keer zo snel. De jaren daarvoor was de stijging nog hoger.

De Nederlandsche Bank (DNB), die in elk jaarverslag hamert op het belang van de huizenmarkt voor de Nederlandse economie, verwacht niet dat de prijsdaling in het dure segment de rest van de markt direct zal meeslepen. "De schaarste op het markt onder de €500.000 blijft groot, mede door de nieuwbouwplannen die achter op schema lopen", legt een woordvoerder uit. Alleen als de werkloosheid blijft toenemen en bewoners gedwongen hun huizen moeten verlaten zal de rest van de huizenprijzen ook dalen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.