De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Vluchtelingenkamp Sangatte gaat dicht

Van onze correspondent

   
 

LONDEN - Het omstreden vluchtelingencentrum Sangatte, op 800 meter van de Franse ingang van de Kanaaltunnel bij Calais, sluit uiterlijk in maart volgend jaar zijn deuren. Dat zijn de Franse minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy en zijn Britse ambtgenoot David Blunkett gisteren in Parijs overeengekomen.

Het in 1999 opengestelde opvangcentrum wordt gerund door het Rode Kruis. Veel bewoners van het centrum proberen via de Kanaaltunnel illegaal Groot-Brittannië te bereiken.

De eerste helft van dit jaar alleen al zouden volgens het bedrijf Eurotunnel liefst 18.500 mensen hebben geprobeerd illegaal de tocht door de Kanaaltunnel te ondernemen. Vaak zagen medewerkers 200 mensen per nacht over de omheiningen klimmen. Eurotunnel eiste in maart dit jaar bij de rechter vanwege de overlast van de vluchtelingen onmiddellijke sluiting van het centrum. De rechtbank in Lille wees de eis echter af.

Vertroebeld

De Britse regering heeft lang aangedrongen op sluiting van het centrum. De Fransen echter zagen de noodzaak daartoe minder urgent in. Het vertroebelde de verhoudingen tussen de beide regeringen. Door het akkoord is volgens Blunkett een "belangrijke doorbraak" bereikt en heeft Sarkozy zich "een vriend van Groot-Brittannië" getoond. Eerdere moeizame onderhandelingen liepen op niets uit.

"Het centrum sluit zijn deuren tussen het laatste trimester van dit jaar en het eerste trimester van volgend jaar", zei Sarkozy. In september stellen Sarkozy en Blunkett de precieze sluitingsdatum vast. Deze is afhankelijk van de behandeling van nieuwe, strengere asielwetten in het Britse parlement. Blunkett verklaarde gisteren bij terugkomst in Londen er alles aan te doen om de procedures voor de nieuwe wetgeving te versnellen.

De treinvrachtbedrijven en Eurostar reageerden opgelucht op de overeenkomst. Hun treinenschema liep de laatste maanden grote vertraging op omdat honderden asielzoekers zich in de Kanaaltunnel bevonden. Per 1 september willen de beide regeringen het personen- en vrachtvervoer weer geheel hersteld hebben. In Sangatte is plaats voor 600 asielzoekers, maar zijn er circa 1500 gehuisvest.

De meeste vluchtelingen zijn Koerden en Afghanen. De Hoge Commissaris van de VN voor Vluchtelingen, onze oud-premier Ruud Lubbers, heeft Frankrijk en Groot-Brittannië aangeboden te bemiddelen bij een oplossing van het vluchtelingenprobleem bij de Kanaaltunnel. Sarkozy zei dat zijn regering het aanbod van Lubbers met blijdschap aanvaardt.

De VN-organisatie gaat uitzoeken wie echte vluchtelingen zijn en wil deze verdelen over Frankrijk en Groot-Brittannië. Waarschijnlijk zullen de Afghanen met financiële steun van de vluchtelingenorganisatie terug moeten naar hun geboorteland, omdat daar inmiddels vrede is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.