De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Britse strijdmacht staat steeds vaker voor aap
   
 

door Willem Kool LONDEN - Ooit beschikte Groot-Brittannië over de trotste en sterkste zeemacht ter wereld. Ook de land- en luchtmacht hebben altijd hun mannetje gestaan. Snel inzetbaar en respect afdwingend. Dit rooskleurige beeld vertoont de laatste tijd scheurtjes. Niet de vijand, maar eigen onkunde zet de Britse militaire troepen, tot afgrijzen van de autoriteiten, steeds vaker voor aap.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 25kb)
De beschadigde Britse torpedobootjager Nottingham. (Foto: REUTERS)
Deze week nog liep het 3500 ton wegende fregat HMS Nottingham met 253 opvarenden op de rotsen van het Lord Howe eiland voor de Australische zuidwestkust. Commandant Richard Farrington (41) perste er moeizaam met 'stiff upperlip' uit dat hij het leven van de bemanning in gevaar had gebracht. De navigator van het moderne schip had bij het manoeuvreren de rotsen en het lage zeeniveau over het hoofd gezien.

Farrington: "Het was geen goede dag voor me. Er is behoorlijke schade toegebracht aan dit belangrijke oorlogsschip. Het is de slechtste dag uit mijn leven. Wij zijn twaalf uur in touw geweest om te voorkomen dat het schip zou zinken. De stranding is een combinatie van ongelukkige omstandigheden en een menselijke beoordelingsfout."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x367, 19kb)
Richard Farrington ...in gevaar... (Foto: EPA)
Het was niet de eerste keer dat een Brits marineschip aan de grond liep. Twee jaar geleden kregen een kapitein en een navigator een ernstige reprimande van het marinetribunaal omdat zij door onoplettendheid het 170 miljoen pond kostende fregat HMS Grafton aan de grond lieten lopen bij een fjord in Oslo. In 1995 werd een kapitein ontslagen omdat hij het fregat HMS Brazen op een zeebank liet lopen in het zuiden van de Atlantische Oceaan. De reparatie kostte 2 miljoen pond.

Toch doet premier Tony Blair de Britse natie en het Gemenebest geloven dat de militairen van het Verenigd Koninkrijk de besten zijn. Vorig jaar oktober glommen de parlementariërs van trots, toen Blair hen voorhield dat het opnieuw de Britten waren, die de wereld met hun militaire apparaat van de terroristen zouden bevrijden. "Niets kan een Britse premier en de natie meer sterken dan te weten dat onze strijdkrachten tot de beste in de wereld behoren", aldus Blair. Wie echter in de boeken duikt van het Britse ministerie van Defensie, kan op deze lof heel wat afdingen.

'Invasie'

Afgelopen februari vielen Britse commando's het verkeerde land binnen bij een oefening. Niet Gibraltar maar Spanje werd na een geografische fout door soldaten aangevallen. Het was een blunder van jewelste, die prompt tot excuses leidde bij de ernstig in verlegenheid gebrachte Britse regering. Het was ongetwijfeld de minst succesvolle invasie van de moderne tijd.

Maar er is veel meer mis. Zo stonden 1175 koperen moeren op de begroting voor 83 miljoen pond, terwijl dit bedrag ruim één miljoen pond moet zijn. Computers werden gewaardeerd op 192 miljoen pond, terwijl de werkelijke waarde minder dan twee miljoen pond was. Door slecht begroten is er gebrek aan allerhand materieel, terwijl uit een accountantsrapport bleek dat het Britse leger voorraden aanhoudt, die nu uit de tijd zijn. Zo telt de luchtmacht 1775 olietanks om vliegtuigen liefst 440 jaar in de lucht te houden.

De eind dit jaar in gebruik te nemen Eurofighter die in de jaren '80 werd ontworpen ter vervanging van de verouderde Tornado F3, had eigenlijk in 1996 al operationeel moeten zijn. Deskundigen menen dat de 232 Eurofighters, die het lieve sommetje van 16 miljard pond kosten, pas over enkele jaren bij de squadrons inzetbaar zijn. De in maart aangeschafte 67 Apache helikopters kunnen hun Hellfire antitankraketten niet gebruiken, omdat deze bij het afvuren het rotorblad kunnen beschadigen.

Maar het meest komische was de mislukte lancering van een promotionele videofilm voor scholen. Liefst 300 video's moesten worden teruggenomen, omdat de producenten vergeten waren aan de populaire popgroep Oasis toestemming te vragen voor het gebruik van hun muziek. Omdat de rockband ook achteraf weigerde akkoord te gaan, steeg het schaamrood de Britse defensiestaf naar de wangen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.