De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Anti-rookorganisatie
start miljoenenclaim

   
 

door Emile Bode AMSTERDAM - De stichting Tabaksclaim Nederland (STN) begint met steun van investeerders en donateurs een miljoenenclaim tegen de tabaksindustrie. Zij wordt aansprakelijk gesteld voor de gezondheidsschade die het roken in ons land heeft veroorzaakt. Inmiddels is er circa €250.000 binnen om de juridische procedure voor te bereiden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Mulder (links) en Zandink zullen de tabakslobby om de oren slaan met miljoenenclaims.
De in mei opgerichte stichting is een voortzetting van Stichting Rokers Fonds Nederland, de Group Investment Fund Tobaccoclaim (GIFT) en de Vereniging voor Letselschade-Slachtoffers (VvLS). De hoogte van de claim kan, al naar gelang het aantal deelnemers, variëren van 250 miljoen tot 1 miljard euro.

De letselschadeadvocaat dr. mr. Verkruisen gaat voor de stichting optreden. Verkruisen heeft vertrouwen in een goede afloop. "In de Verenigde Staten is het ook gelukt en wij hebben dezelfde westerse cultuur." Als het tot uitbetaling komt, gaat 80% van dit bedrag naar de deelnemers. In ruil daarvoor moeten zij, afhankelijk van het moment van deelname, minimaal €35 per jaar betalen. De deelnemers kunnen rokers zijn, ex-rokers, meerokers, nabestaanden en anderen. De overige 20% gaat naar GIFT. Woordvoerder D.S. Mulder van GIFT zegt: "Deze investeerders stoppen veel geld in een risicovolle onderneming die jaren kan duren. Daar moet ook een tegenprestatie tegenover staan." De investeerders willen overigens anoniem blijven. Mulder: "De juridische verwikkelingen in Amerika hebben uitgewezen dat het niet verstandig is dat de machtige tabaksindustrie weet wie hun vijanden zijn."

Zonder publiciteit zijn er nu ruim 100 deelnemers die meedoen met de claim. Woordvoerder Zandink van STN: "We hopen dat de massa ons niet in de steek laat, zodat wij een financiële kracht kunnen ontwikkelen die noodzakelijk is om de rijke tabaksindustrie tot betaling te bewegen. We hebben een enquête laten uitvoeren en daaruit blijkt dan 30% van de Nederlanders onze claim positief omarmt. Op basis daarvan hopen we dat in het eerste jaar 10.000 tot 25.000 mensen hun claim bij ons onderbrengen Via een professionele aanpak, onder andere via www.tabaksclaim.nl, gaan we de mensen warm maken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.