De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Mengvoeder uit Nijkerk
leverde vervuild veevoer

Van onze verslaggeefsters

   
 

AMSTERDAM - Het veevoerbedrijf Van de Bunt-Rijnsburger in Nijkerk blijkt het bedrijf te zijn dat het met MPA vervuild veevoer heeft geleverd aan de circa 300 boeren die woensdagavond door het ministerie van Landbouw werden geblokkeerd.

Een woordvoerder van het bedrijf gaf gisteren aan dat het te goeder trouw een partij van 3000 kilo glucosesiroop had gekocht. "Onze leverancier stopte ermee. Een andere leverancier, Malestein, bood ons aan glucosesiroop te leveren. We deden al zaken met hen en besloten in eerste instantie een kleine partij af te nemen, op proef."

Een eigen chemische analyse leverde geen afwijkingen op. "Je test niet op iets waarvan je niet eens weet dat het bestaat." De substantie is daarna in verdunde vorm in mengvoer verwerkt, voor varkens en kippen.

Later bleek de partij toch te zijn verontreinigd met het hormoon MPA. Naar verluidt is de partij afkomstig van het Belgische bedrijf Bioland. De Belgische justitie verdenkt dat bedrijf ervan een afvalpartij MPA te hebben vermengd in glucose voor veevoer en frisdrank. Bioland leverde aan Zeeland Voeders en Porker Foods. Zeeland Voeders leverde aan Malestein, die het weer leverde aan Van de Bunt-Rijnsburger.

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw heeft bij Van de Bunt-Rijnsburger een onderzoek ingesteld. Het bedrijf Van de Bunt-Rijnsburger kan in haar fabriek circa 500 soorten mengvoer maken, voor onder meer varkens, kippen, kalveren en runderen. Het is GMP-gecertificeerd (Good Manufacturers Practice) en kan ook EKO-producten maken. Bedrijven die een GMP-certificaat hebben, werken volgens bepaalde kwaliteitsnormen. Hierdoor kunnen ze waarborgen dat de diervoerders en ingrediënten die ze gebruiken aan meer voldoen dan alleen aan de wettelijke voorschriften.

Behalve de 300 klanten van Van de Bunt-Rijnsburger had het ministerie van Landbouw eerder al 55 varkenshouders onder toezicht gesteld.

De schade door het schandaal loopt inmiddels in de miljoenen. Veel producten zijn bijvoorbeeld teruggeroepen en handelsrelaties zijn voor kortere of langere tijd verstoord. Ook hebben slachterijen langere tijd niet op volledige kracht kunnen werken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.