De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Van Nieuwenhoven (PvdA)
beticht van machtshonger

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - In de PvdA-top en de Tweede Kamerfractie is sprake van groeiende irritatie over de stijgende politieke ambities van de huidige partijleider Jeltje van Nieuwenhoven.

Een aantal PvdA'ers vermoedt dat Van Nieuwenhoven wel degelijk uit is op de macht binnen de partij en het definitieve partijleiderschap.

Dit terwijl het eerder juist leek dat zij die functie na het pijnlijke vertrek van lijsttrekker Melkert slechts enkele maanden zou gaan waarnemen tot definitief een nieuwe eerste man of vrouw naar voren zou treden.

Vooral het feit dat Van Nieuwenhoven publiekelijk flirt met de optie om in het najaar tijdens een ingelast partijcongres een gooi naar het leiderschap te doen heeft bij een aantal - vooral jongere - fractieleden kwaad bloed gezet.

Kringen rond de fractie melden dat Van Nieuwenhoven het fractievoorzitterschap vrijwel zeker niet uit 'plichtsbesef' heeft overgenomen, maar vorige maand eerder een geslaagde greep naar de macht heeft gedaan.

"Toen de dag na de verkiezingen in de fractie over de opvolging van Melkert werd gesproken, walste ze als een orkaan over iedereen heen. Ze zei als nummer 2 van de lijst geen 'excuus-Truus' te zijn en eiste min of meer het leiderschap op", zo meldt een prominent Kamerlid.

In de fractie werd de vervanging door Van Nieuwenhoven van de terugtredende Melkert in het begin vooral als een rustbrengende tussenoplossing gezien naar de keuze voor een definitieve nieuwe leider. Steeds meer PvdA'ers beginnen hier nu echter openlijk aan te twijfelen.

De toenemende ergernis blijkt ook uit de reacties van partijgenoten op de inbreng van Van Nieuwenhoven vorige week tijdens het debat over het strategisch akkoord. Ondanks de positieve pers die Van Nieuwenhoven kreeg wordt fijntjes gewezen op het feit dat de inhoudelijke bijdragen van haar verhaal vooral door collega-PvdA'ers werden aangeleverd.

Nadat PvdA-lijstrekker Melkert zich de dag na de voor de partij dramatisch verlopen verkiezingen terugtrok als partijleider en fractievoorzitter leken vooral de Kamerleden Duijvesteijn en Bos de grootste kanshebbers om het leiderschap eind dit jaar naar zich toe te trekken, waarbij de 'jeugdige' Bos iets betere papieren lijkt te hebben dan de 'linkse' Duivesteijn. In fractiekringen worden Van Nieuwenhoven ook wel degelijk nog kansen toegedicht.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.