De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 13 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zieke illegaal kostenpost
   
 

door Martijn Koolhoven DEN HAAG - Nederland is een ziekenboeg voor illegalen. Ziekenhuizen, huisartsen en psychiaters hebben in vier jaar tijd circa 68 miljoen euro (Hlf. 150 miljoen) van de rijksoverheid vergoed gekregen voor medische hulp aan illegalen.

Illegalen zijn niet verzekerd, dus moeten ziekenhuizen en huisartsen hun rekeningen bij het zogenoemde illegalenfonds declareren. Deze declaraties betreffen vooral bezoeken aan huisartsen, ziekenhuisopnames, tandartshulp, bezoeken aan de psychiater en verloskundige hulp. Maar illegalen blijken, gezien de herkomst van de declaraties, ook in verpleegtehuizen te verblijven.

Opvallend is dat "enkele personen met specifieke gezondheidsproblemen verhoudingsgewijs een groot beroep doen op het fonds". Het gaat dan om illegalen die langdurig bij de psychiater lopen of vreemdelingen met een hiv-besmetting, die zijn aangewezen op langdurig en zeer kostbaar medicijngebruik.

Bevallingen

In totaal 43 procent van de verloskundigen heeft inmiddels een beroep gedaan op het illegalenfonds om de kosten, gemaakt bij bevallingen van illegaal in Nederland verblijvende vrouwen, vergoed te krijgen.

De meeste declaraties bij het fonds komen uit de grote steden. Bij de Amsterdamse ziekenhuizen (Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, St Lucas/Andreas, VU, AMC) gaat het jaarlijks om ruim 3 miljoen euro.

Een en ander blijkt uit de financiële verantwoording van het illegalenfonds, een Nederlandse vinding om illegalen die niet zijn verzekerd, toch te kunnen helpen.

Sinds de invoering van de Koppelingswet in 1998 zijn vreemdelingen zonder wettig verblijf uitgesloten van allerlei voorzieningen van de Nederlandse welvaartsstaat.

Er werd echter bepaald dat de toegang tot medische zorg ook na de invoering van de Koppelingswet gehandhaafd zou blijven. Uitgangspunt daarbij is dat "artsen en hulpverleners op ethische gronden altijd medisch noodzakelijke hulp moeten verlenen". Ook als vooraf niet zeker is dat de kosten die voor de patiënt worden gemaakt, zullen worden vergoed.

Om de onbetaalde rekeningen te kunnen voldoen, zijn er in 1998 twee potjes in het leven geroepen. In het potje voor de academische ziekenhuizen stopt de minister van Volksgezondheid 13 miljoen euro per jaar.

Het tweede potje, ook wel het 'illegalenfonds' genoemd, is bedoeld voor de zogeheten eerstelijns gezondheidszorg zoals huisarts, GGD, thuiszorg, tandartszorg en kraamzorg.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 13 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.