De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 12 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Personen langer dan jaar
vermist dood verklaard

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Wie vanaf 1 augustus spoorloos raakt en langer dan een jaar vermist is, kan 'vermoedelijk dood' worden verklaard. Dat is de belangrijkste bepaling van de nieuwe wet vermissing personen die op die datum in werking treedt.

De zogenaamde verklaring van vermoedelijk overlijden is belangrijk omdat verzekeringsmaatschappijen pas over zullen gaan tot het uitkeren van een pensioen

of een levensverzekering als deze verklaring er is.

De nieuwe wet stelt wel voorwaarden voordat een rechter tot zijn besluit komt dat een vermist persoon vermoedelijk is overleden. De vermiste moet een héél jaar spoorloos zijn. De omstandigheden waaronder de vermiste verdween, moeten het bovendien met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid aannemelijk maken dat de betrokkene is overleden.

Het ministerie van Justitie legt de nadruk op de beperkingen die gelden voor een verklaring van 'vermoedelijk overlijden'; er wordt ook niet een gewone overlijdensakte opgesteld, terwijl - als de betrokkene onverhoeds mocht terugkeren - een huwelijk of een geregistreerd partnerschap nog steeds bestaat. Dit geldt echter niet als de achtergeblevene inmiddels is hertrouwd of een nieuw geregistreerd partnerschap is aangegaan.

De termijn voor een doodverklaring was tot op heden vijf jaar. Gebleken is echter, vooral door de informatie die daarover door de Vereniging van Achterblijvers na Vermissing (VAV) aan Justitie is gegeven, dat deze achterblijvers voor grote problemen kunnen worden geplaatst als levensverzekeringen niet vrijvallen. Het inkomen houdt op, de hypotheek moet worden afgelost. Een aanzienlijk aantal achterblijvers raakt in de bijstand en moet vaak om die reden noodgedwongen het huis uit omdat hypotheekverstrekkers aan hun situatie, hoe dramatisch ook, geen boodschap hebben. Justitie onderzoekt of er een databank moet komen waarin het erfelijk materiaal van alle vermisten kan worden opgeslagen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 12 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.