De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 9 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Athene krijgt
greep op '17 November'

Van onze correspondent

   
 

ATHENE - De Griekse regering-Simitis kan opgelucht ademhalen. Met de arrestatie vorige week van de 42-jarige communistische terrorist Savvas Xiroos is eindelijk een groot succes geboekt in de strijd tegen de uiterst geheimzinnige terroristische groepering '17 November', die vanaf 1975 zeker 23 moorden heeft gepleegd. De bende kan nu ieder moment definitief worden opgerold.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 15kb)
Savvas Xiroos (Foto: EPA)
Hierdoor is er meer zekerheid voor de veiligheid rond de Olympische Spelen, die in 2004 in Athene worden gehouden, en kan premier Simitis, wiens populariteit sterk is gedaald, tevreden in zijn handen wrijven. Ook de relatie met de Verenigde Staten zal sterk worden verbeterd.

De Grieken kunnen niet genoeg krijgen van speculaties over de geheime leider van de mysterieuze '17 November' terreurgroep, die zolang ongestraft dood en verderf kon zaaien. Hij zou 'Lange Man' worden genoemd, maar zou hij ook zo lang zijn of juist erg kort? De politie geeft zo weinig mogelijk details om de terroristen niet in de kaart te spelen. "We zijn pas klaar als de laatste terrorist is opgepakt", liet een woordvoerder weten.

Wel wordt al druk gespeculeerd over de identiteit van het hoofd van de terroristische organisatie. Het zou om een ongeveer 60-jarige Griekse intellectueel gaan, een professor aan een universiteit, die regelmatig naar Parijs gaat. De groepering zou slechts uit ongeveer tien leden bestaan.

Met de arrestatie van Savvas Xiroos is voor het eerst een lid van de 17 November-beweging opgepakt. Zowel de Griekse bevolking als de Verenigde Staten hebben de Griekse regering altijd verweten niets te doen tegen de terroristische organisatie. Er werd zelfs beweerd dat de socialistische partij PASOK, die bijna altijd de naoorlogse regeringen heeft geleid, door haar antifascistische verleden onder één hoedje zou spelen met de terroristen.

Wapenarsenaal

Savvas Xiroos werd verleden week door stom toeval opgepakt. Hij wilde een bom plaatsen bij de haven Piraeus in Athene, maar ze ontplofte in zijn handen. Xiroos, de zoon van een priester die met het schilderen van fresco's de kost verdiende, werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Bij hem thuis vond de politie een wapenarsenaal en een vlag met het symbool van 17 November. Het is onbekend in hoeverre de zwaargewonde Xiroos zelf heeft gesproken. Later vond de politie opnieuw een groot wapenarsenaal met een vlag met het 17 November-symbool.

De communistische terroristengroepering ontleent haar naam aan de studentenopstand van 17 november 1973 tegen de militaire junta die toen aan de macht was. Deze opstand werd dusdanig hardhandig onderdrukt, dat dit het begin betekende van het einde van de rechtse dictatuur.

De terroristische groepering vermoordde aanvankelijk in de jaren '70 politieagenten die zich aan martelingen schuldig hadden gemaakt. Daarna werden ook zakenlieden en diplomaten vermoord, onder wie Amerikanen en de Brit Stephen Sander, die verbonden was aan een militaire afdeling van de Britse ambassade. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië werkten nauw samen met de Griekse politie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 9 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.