De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beleggingsclubs gaan in
malaisetijd op studiereis

   
 

AMSTERDAM - Het afgelopen kwartaal was volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek een van de slechtste kwartalen voor beleggers sinds de krach van 1987. Veel particulieren hebben voorlopig even de buik vol van boekhoudschandalen en een dalende dollar. De honderden beleggingsclubs die ons land telt, doen het kalm aan en besteden hun tijd aan verdere studie en het uitstippelen van een nieuwe strategie. Daghandelaren draaien juist overuren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
"Voor daghandelaren liggen er in de huidige beurs juist mooie kansen", zegt directeur Theo Feijen (l) van 'One Day Trader'.
Voor R.G. Oud, secretaris van de Leeuwarder Beleggingsstudie Club (LBSC), een van de oudste beleggingsstudieclubs in Nederland, is het nu even een periode van 'stilzitten en nietsdoen'. Hij is al twintig jaar actief lid van de beleggingsclub die bijna 40 jaar bestaat. Echt onder de indruk van de rampberichten over de wereldwijde beurzen is hij niet, van paniek is helemaal geen sprake. "Zelf ben ik zo'n 20 jaar lid van de club. In die tijd heb ik de inleg dubbel en dwars terugverdiend."

In de portefeuille van de LBSC bevinden zich naast defensieve aandelen als Koninklijke Olie, Unilever en de banken ook grote verliezers als KPNQwest en Laurus. Oud zit er niet echt mee. "We treuren niet te hard. We beleggen niet met grote bedragen. Anders is het niet leuk meer, dan wordt het serieus. De maximale inzet van €9000 per lid halen we niet. We worden niet kwaad op elkaar als het eens misgaat. Het geld dat je inzet, is op het moment dat je het inzet ook niet meer van jezelf, zo voorkom je dat je er te veel aan gaat hechten." Hoewel er op dit moment ook fraaie koopjes zijn te halen, voelt Oud hier niet veel voor. "Dat is wel leuk, maar dat betekent dat we eerst andere aandelen met verlies moeten verkopen."

Cecile de Haan, directeur van de Nederlandse Centrale Vereniging van Beleggingsstudieclubs (NCVB), beaamt dat onder het huidige beursklimaat het animo wat minder is dan een paar jaar geleden. "Het zijn nu vooral emoties die de markt bepalen, met name mensen die nog niet zo lang beleggen, laten zich hierdoor beïnvloeden. De clubs die de laatste jaren zijn ingestapt, deden dit veelal niet uit interesse voor het beleggen maar voor het snelle geld. Mensen die al langer beleggen, reageren minder emotioneel. Zij gebruiken deze tijd om te studeren, het volgen van lezingen of bedrijfsbezoeken."

In het 40-jarig bestaan van de NCVB is er altijd sprake van verloop geweest, maar De Haan concludeert dat de lol er voor sommigen nu wel van af is. Toch is het merendeel trouw lid, getuige de gemiddelde leeftijd van de 12.000 leden van de NCVB, die op 52 jaar ligt. "Zij zijn over het algemeen wat rustiger en reageren niet zo paniekerig."

Stilzitten is wel het laatste waar daghandelaren aan denken in deze tijd. Snel handelen kan in tijden van grote koersbewegingen veel geld opleveren.

"Voor ons is de beurs niet slecht", stelt Theo Feijen, oprichter van het centrum voor daghandelaren 'One Day Trader', dat vorige maand zijn deuren opende. "De mensen die hier handelen zijn bijna professionals. Zij zijn gewend aan methoden om in een neergaande markt geld te verdienen." Een van die methodes is het innemen van shortposities waarbij wordt gespeculeerd op een daling van de koersen. De handelaar verkoopt aandelen die hij nog niet heeft in de hoop dat op de dag van levering de aankoopprijs beneden de verkoopprijs ligt.

De snelheid van handelen van daghandelaren is volgens Feijen erg hoog. Het gaat vaak om minuten. "Er liggen mooie kansen. Als je kijkt naar de Euro Stoxx 50, die donderdag om drie uur 's middags op 29,80 stond en een dag later op 31,13, scheelt dat zo'n 130 punten. Een daghandelaar pakt hier zo'n 50 of 60 punten van mee. Hij stapt zo'n zes, zeven of acht keer per dag in en uit de markt, dat is hard werken."

Daghandelen heeft een risicovol imago, maar volgens Feijen is dit niet terecht. "Het is eigenlijk risicomijdend. Je bouwt geen grote posities op en je stapt snel in en uit. Aan het eind van de dag sluit je je posities af." Enkele favoriete aandelen van daghandelaren zijn Ahold, Philips en ING, fondsen waar veel beweging in zit en waar je volgens Feijen snel een halve euro pakt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.