De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  SAS-sergeant looft
inzet van Dutchbat

   
 

door Willem Kool LONDEN - Dutchbat verdient een pluim, zegt een voormalige sergeant van de Britse SAS-elite-eenheid, die bij de Nederlandse troepen in Srebrenica was gestationeerd. Hij vindt dat de Nederlandse militairen die in de moslimenclave onder de voet zijn gelopen door de Bosnisch-Servische soldaten van generaal Ratko Mladic, een compliment moeten krijgen voor hun inzet.

De 43-jarige SAS-sergeant was met een collega bij de Nederlandse troepen gestationeerd namens het VN-opperbevel in Sarajevo van majoor-generaal Rupert Smith. Voor zijn moed tijdens de gevechten in Srebenica ontving hij een hoge Britse militaire onderscheiding, het Militaire Kruis.

Hij beschuldigt de Verenigde Naties (VN) ervan willens en wetens de enclave aan zijn lot te hebben overgelaten. Hierdoor werd het mogelijk 7000 moslims te vermoorden, de grootste massaslachting sinds de Tweede Wereldoorlog in Europa. "De VN en de NAVO waren bereid duizenden moslims op te offeren in plaats van het gevecht aan te gaan", aldus de sergeant.

Hoewel het Britse ministerie van Defensie hem verbood met zijn verhaal naar buiten te treden, vindt hij de gebeurtenissen zo weerzinwekkend dat hij het verbod aan zijn laars lapt.

Uit veiligheidsoverwegingen gebruikt hij het pseudoniem Nick Cameron. Hij herinnert zich dat na een lange dag van gevechten twee Nederlandse F16-straaljagers twee Bosnisch-Servische tanks aanvielen. Maar deze aanval stopt de opmars van de Serviërs niet.

Een Amerikaans vliegtuig vloog ook nog over de enclave maar ondernam geen enkele actie tijdens de gevechten op de grond. "Ik had zwermen boze vliegtuigen verwacht die Servische doelen zou vernietigen. Maar er kwam niets. We wachtten en wachtten", aldus Cameron.

Hij vertelt dat hij met zijn collega en drie Nederlandse commando's lang heeft standgehouden voordat zij zich vanwege de overmacht aan de Serviërs overgaven. "Mijn SAS-commandant die op het VN-hoofdkantoor in Sarajevo diende, vertelde mij later dat het nooit de bedoeling was om Srebenica te verdedigen.

De VN heeft de Nederlandse soldaten en de afgeslachte moslimbevolking gewoon verraden. De militairen op de grond zijn de zondebokken van de besluiteloosheid van VN-diplomaten. Er waren enkele zeer moedige Nederlanders die onder zware omstandigheden het beste deden wat zij konden doen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.