De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Afrikaanse Unie moet
het continent redden

Van onze correspondent

   
 

JOHANNESBURG - Zuid-Afrika staat deze week in het teken van de oprichting van de 'Afrikaanse Unie'. Ruim vijftig Afrikaanse staatshoofden zijn dit weekeinde in Durban gearriveerd om de officiële oprichtingsplechtigheid morgen bij te wonen. Onder hen bevindt zich kolonel Gadaffi van Libië, die hoopt dat hij een invloedrijke rol in de nieuwe organisatie en dus in Afrika, zal spelen.

Verschillende regeringsleiders zijn het met Gadaffi eens dat het hoofdkantoor van de AU in Libië moet komen. Om kracht bij te zetten aan zijn status als rijkste Afrikaan arriveerde hij dit weekeinde in Durban met twee vliegtuigen. Niet alleen bracht Gaddafi de grootste van alle delegaties met zich mee - ruim zeventig man - maar ook zo'n zestig auto's.

Ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan is in Durban aangekomen.

Durban is vorige week vrijdag in aller ijl opgeruimd door militairen, omdat vuilnisophalers in heel Zuid-Afrika al een week lang staken om hogere lonen. Stakers hadden vuilniszakken op straat omgekeerd, vooral op drukke kruispunten in de buurt van het conferentiecentrum waar de Afrikaanse regeringsleiders vergaderen.

De AU is de opvolger van de Organisatie van Afrikaanse eenheid, die 38 jaar geleden in Ethiopië werd opgericht en waarvan 53 Afrikaanse landen lid werden. De OAE is er niet in geslaagd, zoals de bedoeling was, om de rust in Afrika te herstellen en het werelddeel er economisch bovenop te brengen.

'Renaissance'

De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki is voor het komende jaar voorzitter van de AU. Mbeki's ambitieuze 'Nepad'-plan voor de 'renaissance' van Afrika wordt door de meeste Afrikaanse landen gesteund. Nepad moet ervoor zorgen dat er vrede komt in Afrika en dat de landen democratisch worden geregeerd, in ruil voor westerse economische steun. Mbeki wil dat de AU als gangmaker voor het Nepad-plan fungeert.

President Robert Mugabe van Zuid-Afrika's buurland Zimbabwe wordt op dit moment gezien als een groot struikelblok op weg naar de wedergeboorte van Afrika en vooral de westerse erkenning dat zoiets gaat gebeuren. Moegabe voert op dit moment een schrikbewind in zijn land. De Zuid-Afrikaanse 'Gay en Lesbische Alliantie' wacht hem op als hij later vandaag in Durban aankomt, wegens zijn beledigende uitlatingen aan het adres van homo's, die hij kwalificeert als 'erger dan honden en varkens'.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.