De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bizarre seks eist per
jaar honderd levens

   
 

door Tjerk de Vries AMSTERDAM - Meer dan honderd mensen vinden jaarlijks in ons land de dood doordat zij een fataal seksongeluk krijgen. Nog eens honderden slachtoffers raken gewond bij seksuele experimenten. Dat zegt Rik van Lunsen, hoofd van de afdeling seksuologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Het taboe dat op de uiterst gevaarlijke vormen van seks rust zorgt in hoge mate voor het grote aantal slachtoffers. "Mensen moeten hulp durven zoeken", zegt Van Lunsen.

Elektrocutie

De meeste slachtoffers vallen doordat de meest vreemde voorwerpen worden binnengebracht of aan het geslachtsdeel of andere lichaamsdelen worden gehangen. Ook zijn er gevallen van elektrocutie bekend en zijn er mensen overleden doordat er tijdens de seks met scherpe voorwerpen werd gespeeld.

"Waarschijnlijk gaat het om nog wel meer dan honderd mensen die er jaarlijks aan overlijden", zegt Van Lunsen. "En misschien waren het er vroeger nog wel veel meer. Dat weten we niet. Op erotische ongevallen rust een taboe. Het melden ervan is dan ook een moeilijke zaak. Mensen hangen dat liever niet aan de grote klok."

Ook de politie maakt lang niet altijd bekend dat een uit de hand gelopen seksspel de doodsoorzaak is. "De politie gaat het er vaak alleen maar om of er sprake is van een misdrijf. Als dat niet het geval is, verdwijnt de oorzaak in de doofpot", zegt Van Lunsen.

De seksuoloog pleit er dan ook voor dat mensen met dergelijke bizarre seksuele voorkeuren de schaamte van zich afgooien en hulp gaan zoeken. "Alleen dan kan er iets aan worden gedaan. In Amsterdam bijvoorbeeld, is het aantal seksongelukken met 50 procent afgenomen. Daar is het taboe kennelijk iets kleiner geworden en dan wordt er ook hulp gezocht."

Officieel worden in Nederland alleen de dodelijke slachtoffers van wurgseks (het tijdens de daad dichtknijpen van de keel) door het Centraal Bureau voor de Statistiek bijgehouden. Dat waren er in 2000 vijf. Van Lunsen: "Voorheen zijn het er veel meer geweest. Ongeveer tien jaar geleden kwamen de eerste geluiden over wurgseks naar voren en sindsdien is het taboe daaromtrent minder groot. Daarom zie je daarin een afname."

Talloze mensen overlijden echter nog altijd aan andere seksexperimenten. Volgens Van Lunsen is misbruik in de jeugd in het merendeel van de gevallen de oorzaak van de ernstige beschadigingen die mensen zichzelf tijdens het seksspel toebrengen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.