De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ministers van LPF niet startklaar

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De voltooiing van het CDA/LPF/VVD-kabinet kan enige vertraging oplopen nu de LPF problemen heeft om enkele zware en geschikte ministerskandidaten te vinden die direct afscheid van hun lopende werkzaamheden kunnen nemen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
Van den Nieuwenhuyzen ...nog in beeld... (Foto: ANP)
Het gaat daarbij vooral om een aantal mensen uit het bedrijfsleven dat zich volgens de LPF bij haar heeft aangemeld. Volgens de bestaande regels moeten zij, als ze tot bewindsman zouden worden benoemd, in korte tijd hun zakelijke belangen afstoten of elders onderbrengen.

Zo dreigt LPF-kandidaat Joep van den Nieuwenhuyzen, die bij de partij nog wel in beeld is, om deze reden al bij voorbaat af te vallen.

Extra tijd

De LPF wil daarom dat formateur Balkenende gaat onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de nieuwe ministers extra tijd te geven hun financiële verplichtingen elders te stallen ofwel hun beëdiging uit te stellen totdat dit is geregeld.

Het dreigende probleem wordt voor LPF-leider Herben nog versterkt nu het waarschijnlijk tot het allerlaatste moment onduidelijk is welke ministersposten de LPF krijgt toebedeeld, zodat de circa 25 kandidaten van de partij pas op het allerlaatste moment duidelijkheid krijgen.

Ook in CDA- en VVD-kringen wordt gemeld dat de drie partijen het nog lang niet eens zijn over de verdeling en dat waarschijnlijk nog meerdere dagen van stevig onderhandelen nodig zijn om tot een definitieve zetelverdeling te kunnen komen.

De drie partijen zijn het er voorlopig alleen over eens dat het CDA zes ministers krijgt en LPF en VVD ieder vier, zodat met spanning wordt gewacht op het eerste voorstel dat formateur Balkenende vandaag zal neerleggen.

Vooral over de departementen Onderwijs en Binnenlandse Zaken wordt hard gevochten. Alle drie partijen willen Onderwijs. VVD en LPF vechten een harde strijd uit over Binnenlandse Zaken nu CDA'er Donner Justitie krijgt toebedeeld.

Andere CDA-posten die min of meer zeker lijken, zijn Sociale Zaken (De Geus), Buitenlandse Zaken (De Hoop Scheffer) en Landbouw (Veerman of Van Geel).

Binnen de LPF, dat in ieder geval Economische Zaken en Volksgezondheid toekomt, bestaat irritatie over de forse claim die VVD'er Zalm als kleinste coalitiepartij heeft neergelegd door - naast VROM - Financiën, Binnenlandse Zaken en Onderwijs op te eisen. Zalm heeft hiervoor onder anderen topambtenaar Van Dijkhuizen en de staatssecretarissen Remkes en Hoogervorst beschikbaar.

CDA en VVD moeten daarentegen nog grotendeels gissen naar de ministerskandidaten van de LPF, waarvoor inmiddels tientallen namen rondgaan. In tegenstelling tot eerdere formaties willen CDA en VVD extra goed kijken naar de geschiktheid van de LPF-ministers.

Duidelijk is dat LPF-leider Herben ook zijn fractie de komende weken nadrukkelijk wil betrekken in het onderhandelingsspel over de posten en niet vóór een fiat van zijn fractie akkoord zal gaan met een door Balkenende voorgestelde verdeling.

Onduidelijk is ook naar welke partij de ministeries van Defensie en Verkeer gaan en wie het departement van Integratie krijgt nu geen van de drie partijen hierop zwaar inzet.

Over de verdeling van de staatssecretariaten wordt in Den Haag nog helemaal niet gesproken, omdat dat volledig afhangt van de ministersposten die worden toebedeeld. Wel lijkt de kans groot dat het nieuwe kabinet het met minder staatssecretarissen gaat doen, zodat bijvoorbeeld op een verhouding 5/3/3 kan worden uitgekomen. Paars 2 telt nu nog 14 staatssecretarissen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.