De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 3 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nieuwe gehoortest baby's
   
 

AMSTERDAM - De Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind (NSDSK) is deze week gestart met het invoeren van een splinternieuwe gehoortest bij baby's van enkele weken oud. Eerst zijn pasgeborenen in Amsterdam aan de beurt.

Binnen vier jaar zullen alle zuigelingen deze screening ondergaan.

Eén tot twee op de duizend kinderen is slechthorend of doof. Op jaarbasis zijn dat in Nederland rond de driehonderd kinderen. Tot nu toe wordt bij kinderen een gehoortest afgenomen op de leeftijd van negen maanden.

Volgens M. Kauffman-De Boer, woordvoerder van de NSDSK, gaat kostbare tijd verloren als pas bij negen maanden wordt ontdekt dat het kind niet goed hoort.

"Voor de ontwikkeling van een kind is het gehoor heel belangrijk. Kinderen die niet in staat zijn om zachte geluiden op alle toonhoogten goed te horen, hebben problemen om op een spontane manier te leren praten. Onderzoek heeft uitgewezen dat het voor het kind belangrijk is om zo snel mogelijk in te grijpen. Liefst voor de leeftijd van zes maanden. Met de huidige test kan dat niet."

De nieuwe screening werkt eenvoudig maar effectief. De baby krijgt een klein zacht dopje in het oor met daarin een microfoontje en een speaker. Via het dopje worden klikgeluidjes aangeboden. Een gezond oor reageert bij het verwerken van het geluid door zelf ook een geluidje te produceren. Dit wordt opgevangen door het microfoontje in het dopje. Als er een goede reactie wordt gemeten, is de functie van het binnenoor in orde.

Beide oren worden apart getest. In principe merkt de zuigeling weinig van de test en slaapt over het algemeen gewoon door. Meestal is de test binnen enkele minuten klaar.

In Amsterdam wordt de zogenoemde neonatale gehoorscreening aangeboden in combinatie met de hielprik.

Nadeel is dat alleen het binnenoor wordt getest en mogelijke neurologische problemen niet aan het licht komen. "De test wordt uitgevoerd bij gezonde zuigelingen bij wie over het algemeen weinig neurologische aandoeningen voorkomen. Bij te vroeg geboren kinderen ligt dat anders. Zij ondergaan dan ook een uitgebreidere test. Bij hen wordt ook de hersenactiviteit gemeten nadat geluid is aangeboden", aldus mevrouw Kauffman.

Zorg Onderzoek Nederland heeft onlangs een subsidie verstrekt aan de NSDSK om de neonatale gehoorscreening in heel Nederland in te voeren. De test kan door verschillende organisaties worden uitgevoerd zoals het consultatiebureau, thuiszorg of jeugdgezondheidszorg. De betrokken medewerkers moeten allen eerst een verplichte training ondergaan.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 3 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.